Πολιτισμός

Η Τέχνη της φωτογραφίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ο κύκλος προβολών για την τέχνη της φωτογραφίας (ΕΤ2, 1997), που οργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών πλαισιώνοντας την περιοδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη "Κωνσταντίνος Μάνος - A GREEK PORTFOLIO - 50 Χρόνια μετά", συνεχίζεται και το Φεβρουάριο με δύο διαδοχικές προβολές το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και στις 14 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο "Γιάννης Περτσελάκης" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ώρα έναρξης 11 π.μ.).

Στις προβολές, ο φωτογράφος και συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης, με συνομιλητή το συγγραφέα Ανδρέα Παγουλάτο, παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας, θίγει καίρια καλλιτεχνικά ζητήματα και αναδεικνύει το έργο πολύ σημαντικών φωτογράφων-δημιουργών, όπως ο Κωνσταντίνος Μάνος. Σε κάθε κύκλο προβολών της εκπομπής "Η τέχνη της φωτογραφίας" παρουσιάζονται τέσσερα ημίωρα επεισόδια που ξεκινούν με το αφιέρωμα στους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους.

Στην έκθεση, που παρουσιάζεται στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και διαρκεί ως τις 14 Φεβρουαρίου 2015, ο Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967), όταν περιηγήθηκε την ελληνική ύπαιθρο από άκρη σε άκρη, και μας καλείνα γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα του 3ου κύκλου προβολών έχει ως εξής:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Στις 11:00, "Οι Έλληνες": Ο Πλάτων Ριβέλλης μιλάει για την άνθηση της φωτογραφίας στον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζοντάς την χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Συνεχίζοντας, αναφέρει τους πρώτους καλλιτέχνες-φωτογράφους που προσέφεραν συνειδητή παρουσία στον ελληνικό χώρο, καθώς και τις φωτογραφικές δυνάμεις, εκθεσιακούς χώρους και σωματεία φωτογράφων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, προβάλλεται το φωτογραφικό έργο των Μάνου Κωνσταντίνου, Κώστα Μπαλάφα, Βούλας Παπαϊωάννου, Κωστή Αντωνιάδη, Ανδρέα Σχοινά και Πάνου Κοκκινιά.

Στις 11:30, "Διαδρομές": Η ταινία αναφέρεται στις διαφορετικές μορφές και τα είδη που χαρακτηρίζουν τη φωτογραφία γενικότερα και προσδιορίζεται η ειδοποιός διαφορά της καλλιτεχνικής εικόνας. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Julia Margaret Cameron, Eugene Adjet, Andre Kertesz και Josef Sudek.

Διάλειμμα

Στις 12:30, "Οι πρωτοπόροι": Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στους καλλιτέχνες εκείνους που έθεσαν τα θεμέλια της φωτογραφικής τέχνης και θίγονται τα ειδικότερα προβλήματα της καλλιτεχνικής γέννησης και των καλλιτεχνικών επιρροών και αλληλεξαρτήσεων. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Julia Margaret Cameron, Carleton Watkins, Charles Negre και Hill and Adamson.

Στις 13:00, "Η απομόνωση της στιγμής": Μια ταινία για τη σκηνοθεσία του φωτογραφικού χρόνου, την έννοια της φωτογραφικής στιγμής, τη ζωή μέσα στην ακινησία και την φωτογραφία που στηρίζει τη σημασία της στην απρόοπτη και στιγμιαία σύνθεση. Παρουσιάζεται, επίσης, το φωτογραφικό έργο των καλλιτεχνών Henri Cartier - Bresson, Andre Kertesz, Izis και Willy Ronis.

Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Μουσείου

Σχόλια