default-image

Με αγώνα δρόμου ξεκινούν οι Απόκριες στο Ηράκλειο

Κρήτη
Με αγώνα δρόμου ξεκινούν οι Απόκριες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 1ος φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου που θα σημάνει την έναρξη της Καστρινής Αποκριάς θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 1 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «διανύουμε 3.000 μέτρα μετά τη δύση του ήλιου μέσα στο ιστορικό Ηράκλειο και βοηθάμε να χτιστεί το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης».

Τον αγώνα, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, διοργανώνουν οι Ομάδες Κυνηγιού του Κρυμμένου Θησαυρού.

Το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού για τα 3 χλμ. είναι στις 7:30 το απόγευμα. Δηλαδή οι δρομείς έχουν συνολικό διαθέσιμο χρόνο 1 ώρα και 30'.

Μετά το τέλος του επίσημου χρόνου λήξης των αγώνων, στις 7:30 το απόγευμα, οι δρομείς που δεν έχουν τερματίσει πρέπει να εγκαταλείψουν. Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζουν με δική τους ευθύνη, αφού η διαδρομή θα δοθεί στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού η πλατεία των Λιονταριών.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι δρομείς: Πλατεία Λιονταριών-25ης Αυγούστου-πλατεία 18 Άγγλων-Μητσοτάκη-Χάνδακος-Ταγματάρχου Τζουλάκη-Ίδης-Καλοκαιρινού-Αγίου Μηνά-Κυρίλλου Λουκάρεως- πλατεία Κορνάρου-Αβέρωφ-πλατεία Ελευθερίας-Δικαιοσύνης-Λιοντάρια.

Με την ολοκλήρωση της διαδρομής η βραδιά θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι στο σημείο τερματισμού.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις όμως δε σταματούν φυσικά με τον αγώνα δρόμου.Ο Δήμος υπόσχεται φέτος στους Ηρακλειώτες ένα γνήσιο αποκριάτικο ξεφάντωμα με ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Η παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου ακολουθώντας τη διαδρομή Χανιώπορτα-Καλοκαιρινού-Ίδης-Πλατεία Ελευθερίας, με βασικό θέμα έμπνευσης των αποκριάτικων στολών "Τα παραμύθια".

Το 6ο Παιδικό Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού θα γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Πάρκο Γεωργιάδη, ενώ το 13ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού (για μεγάλους) την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 10:30 το πρωί, στο Δημαρχείο Ηρακλείου (Loggia). Τα παιχνίδια οργανώνουν οι "Χοιροκίνητοι".

Για τη συμμετοχή στην παρέλαση και τα παιχνίδια χρειάζεται αίτηση που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν στην ιστοσελίδα http://www.kastrino-karnavali.gr, στο περίπτερο που υπάρχει μπροστά από τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου, και στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου (τηλέφωνο επικοινωνίας 2813/409.212, κ. Μαρίζα Χριστάκη και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ομάδων στην παρέλαση είναι να αποτελούνται το λιγότερο από 20 άτομα, και η ονομασία, το θέμα και η στολή να μη διαφημίζουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα (εταιρείες, επιχειρήσεις κ.λπ.).

Το πρόγραμμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

* Κυριακή 1 Φεβρουαρίου: "Τρέχω για την Καστρινή Αποκριά": Αγώνας δρόμου διαδρομής 3 χιλιομέτρων με τη συνδιοργάνωση Δήμου Ηρακλείου-ΣΕΓΑΣ Κρήτης και της Οργανωτικής Επιτροπής Ομάδων Κυνηγιού και Καρναβαλιού. Ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.

* Κυριακή 8 Φεβρουαρίου: Στο Πάρκο Γεωργιάδη θα πραγματοποιηθεί το 6ο Παιδικό Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού για παιδιά ηλικίας από 9 έως 12 ετών. Η συνάντηση των ομάδων θα γίνει στις 10:30 το πρωί στη Λότζια. Στις 11 ξεκινάει η παρέλαση των ομάδων από τα Λιοντάρια, ακολουθώντας τη διαδρομή 1821-Πλατεία Κορνάρου-Αβέρωφ-Πάρκο Γεωργιάδη. Μπροστά η Φιλαρμονική του Δήμου, το Λύκειο Ελληνίδων με το γαϊτανάκι και οι ξυλοπόδαροι του "ΟΜΜΑ" studio, ενώ ακολουθούν οι ομάδες και οι συνοδοί τους. Ακολουθεί η έναρξη του 6ου Παιδικού Κυνηγιού του Κρυμμένου Θησαυρού στο περιφραγμένο πάρκο Γεωργιάδη.

Διοργάνωση: "Χοιροκίνητοι".

Τα παιχνίδια συνεχίζονται για όλα τα παιδιά στη λεωφόρο Δημοκρατίας μπροστά από το πάρκο Γεωργιάδη και το άγαλμα του Βενιζέλου. Χορεύουν οι ομάδες από σχολές μοντέρνου χορού της πόλης του Ηρακλείου.

* Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου: Την Τσικνοπέμπτη, στα Λιοντάρια, η οργανωτική επιτροπή των ομάδων που παίρνουν μέρος στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού οργανώνει στις 7 το απόγευμα πάρτι στο κέντρο της πόλης. Το ρυθμό του χορού και του κεφιού μεταφέρουν στους μεταμφιεσμένους που πλημμυρίζουν το κέντρο της πόλης dj και εκπρόσωποι των ομάδων και παρουσιάζουν χορευτικά δρώμενα και happenings. Συμμετέχουν χορευτικά και θεατρικά σχήματα της πόλης του Ηρακλείου.

* Σάββατο 14 Φεβρουαρίου: Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 8:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ακουστούν γνωστές αποκριάτικες μελωδίες, μελωδίες του διεθνούς κινηματογράφου και μουσική Latin. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Λεωνίδας Τζωρτζάκης.

* Κυριακή 15 Φεβρουαρίου: Στη Λότζια, στις 10:30 το πρωί, δίνεται το σύνθημα για το 13ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού. Η περσινή νικήτρια ομάδα "Χοιροκίνητοι" ανακοινώνει τον εναρκτήριο γρίφο και το παιχνίδι ξεκινά. Οι ομάδες είναι σε συνεχή επαφή με τα στρατηγεία τους και έχουν ενημέρωση από ραδιοφωνικούς σταθμούς που συνεργάζονται με τους οργανωτές. Η αναζήτηση διαρκεί όλη μέρα και σε κάθε σημείο της πόλης. Στις 7:30 το απόγευμα (περίπου) γίνεται η τελετή λήξης του παιχνιδιού και βραβεύεται η νικήτρια ομάδα.

* Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: Στο Θεατρικό Σταθμό, στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη συναυλία με το μουσικό σύνολο "Νόστιμον Ήμαρ" και τίτλο "Μαλακά πιο μαλακά". Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μίνως Σωμαράκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Τρίτη 17 Φεβρουαρίου: Στο Θεατρικό Σταθμό, στις 8:30 το βράδυ, το φωνητικό σύνολο του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Οι Αλma libre στο μπαρ το Ναυάγιο". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου: Στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, στις 8:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία "Αφιέρωμα στον Αττίκ". Διοργανώνουν ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου "Αρετούσα" και το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης. Είσοδος 5 ευρώ. Τα έσοδα θα δοθούν για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS.

Αποκριάτικη καντάδα

* Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου: Στις 7 το βράδυ ξεκινούν από το Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατικών Κρήτης "Ο Άγιος Πολύκαρπος", Ωδεία, το Μουσικό Σχολείο, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού "Αετογιάννης", η Ένωση Χοροδιδασκάλων Κρήτης, το Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης και άλλοι καλλιτέχνες μεταφέροντας στην πόλη το αποκριάτικο κέφι με μελωδίες και δρώμενα. Παράλληλα η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αποκριάτικα τραγούδια στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Τις εκδηλώσεις στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με κεράσματα των καλλιτεχνών στους δρόμους.

* Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου: Στο Θεατρικό Σταθμό, στις 8:30 το βράδυ, τα Μουσικά Σύνολα του Β' Γυμνασίου Ηρακλείου παρουσιάζουν συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Παπαδάκης.

* Σάββατο 21 Φεβρουαρίου: Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων με στολές εμπνευσμένες από τα παραμύθια ξεκινά στις 4 το απόγευμα, ακολουθώντας τη διαδρομή Χανιώπορτα-Λεωφόρος Καλοκαιρινού-Ίδης-Δικαιοσύνης-Πλατεία Ελευθερίας. Προηγούνται η Φιλαρμονική του Δήμου, το Λύκειο Ελληνίδων με το γαϊτανάκι και οι ξυλοπόδαροι του "ΟΜΜΑ" studio. Ακoλουθούν το άρμα της ομάδας "Χοιροκίνητοι", οι φιλοξενούμενες παραδοσιακές ομάδες από τους Δήμους του Ηρακλείου και οι άλλες ομάδες με τη σειρά που έχουν κληρωθεί. Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει πάρτι στο χώρο μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα στο Παγκρήτιο

Στο χώρο έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο θα γιορτάσει ο Δήμος Ηρακλείου τα πατροπαράδοτα Κούλουμα. Στην εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας θα προσφερθούν παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα και ποτά. Θα παίξουν παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Οργάνωση: Όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News