default-image

Αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη στη μικρή οθόνη

Κρήτη
Αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη στη μικρή οθόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ωριαίο αφιέρωμα στον Παντελή Πρεβελάκη, ενταγμένο στη σειρά "Εποχές και συγγραφείς", βασισμένο σε κείμενο, έρευνα και αρχειακό υλικό τού Κώστα Μπουρναζάκη, με σκηνοθεσία τού Θανάση Σαράντου, παραγωγή και γενική φροντίδα τού Τάσου Ψαρρά, θα προβληθεί στη ΝΕΡΙΤ plus την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στις 19:00.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται και αποτιμούν το έργο του Πρεβελάκη έγκυροι μελετητές του.

Αριστερά ο Παντελής Πρεβελάκης σε νεαρή ηλικία στο Ρέθυμνο. Δεξιά με τον Νίκο Καζαντζάκη

Ο Παντελής Πρεβελάκης, δευτερότοκος γιος του Γεωργίου και της Ειρήνης Πρεβελάκη, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 18 Φεβρουαρίου 1909. Δεκαπεντάχρονος ακόμη θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως συγγραφέας στο λογοτεχνικό περιοδικό τού Ρεθύμνου "Αθηνά". Στη συνέχεια, σπουδάζει στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1930 εγγράφεται στη "Σχολή των Γραμμάτων" και στο "Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας" στο Παρίσι.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του επιδίδεται αρχικά σε μεταφράσεις βιβλίων γύρω από την τέχνη και τη φιλοσοφία και παράλληλα ξεκινά το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Από το ξεκίνημά του θα αφιερωθεί σε πολλά είδη λόγου: Ποίηση, δοκίμιο, πεζογραφία, τεχνοϊστορικές μελέτες και θέατρο.

Σταθμός στην πορεία του στάθηκε η μυθιστορία "Το χρονικό μιας Πολιτείας" (1938), ένα έργο αφιερωμένο στη γενέτειρά του το Ρέθυμνο. Άλλα πεζά έργα του: η "Παντέρμη Κρήτη" (1945), η πολυσέλιδη τριλογία "Ο Κρητικός": "Το δέντρο" (1948), "Η πρώτη Λευτεριά" (1949) και "Η Πολιτεία" (1950).

Ακολούθησαν: "Ο Ήλιος του Θανάτου" (1959), "Η Κεφαλή της Μέδουσας" (1963), "Ο Άρτος των Αγγέλων" (1966), "Ο άγγελος στο πηγάδι" (1970) και "Η αντίστροφη μέτρηση" (1974).

Εξαιρετικής σημασίας είναι το δοκιμιακό του έργο: Η πολυσήμαντη μελέτη του για τον Καζαντζάκη, "Ο ποιητής και το ποίημα της Οδύσσειας" (1958), η έκδοση "Τετρακόσια γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη" (1965), "Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος" (1981), "Άγγελος Σικελιανός, Τρία κεφάλαια βιογραφίας κι ένας πρόλογος" (1984), και "Δείχτες πορείας" (1986).

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι μεταφράσεις του σε θεατρικά κείμενα μεγάλων Ευρωπαίων δημιουργών, καθώς και τα δικά του θεατρικά έργα, κυρίως: "Το ιερό σφάγιο" (1952) και "Τα χέρια του ζωντανού Θεού" (1955).

Μια εκτενής επιλογή από το σύνολο των δημιουργιών του Κρητικού συγγραφέα παρουσιάστηκε στην έκδοση του Κώστα Μπουρναζάκη "Ανθολογία από το έργο του Παντελή Πρεβελάκη" (2010).

Στο δημόσιο βίο του: ο Παντελής Πρεβελάκης διορίστηκε το 1937 διευθυντής Β' τάξεως στη Διεύθυνση Καλών Τεχνών του υπουργείου Παιδείας και το 1940 προήχθη σε διευθυντή Α' τάξεως. Δίδαξε Ιστορία Τέχνης, επί τριάντα πέντε χρόνια, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα. Πέθανε στις 15 Μαρτίου 1986.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News