default-image

"Ανόβιο: O δολοφόνος της καρέκλας"

Πολιτισμός
"Ανόβιο: O δολοφόνος της καρέκλας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Jam Art company παρουσιάζει το χοροθέατρο "Ανόβιο: ο δολοφόνος της καρέκλας", από Παρασκευή 16 έως και Σάββατο 31 Ιανουαρίου, κάθε μέρα στις 21:30, στο νέο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Κομμένο Μπεντένι), με γενική είσοδο 10 ευρώ.

Το ανόβιο (anobium) είναι μικρό κολεόπτερο έντομο της οικογένειας των ανοβιιδών, γνωστό με την κοινή ονομασία σαρακισάρακας. Τρέφεται με ξηρό ξύλο, όπως αυτό των επίπλων, μέσα στο οποίο γεννά και τις προνύμφες του. Διαθέτει ισχυρά στοματικά όργανα, τα οποία είναι κατάλληλα για να σκάβει μακριές ελικοειδείς στοές μέσα στο ξύλο, όσο σκληρό κι αν είναι. Το όνομά του προέρχεται από τη συνήθειά του να υποκρίνεται πως είναι νεκρό μόλις κάτι το ενοχλήσει. Κάποια είδη του, κατά την εποχή της αναπαραγωγής, χτυπούν με τον προθώρακά τους τα τοιχώματα της κρυψώνας τους για να προσελκύσουν τα άτομα του αντίθετου φύλου. Τα ρυθμικά αυτά χτυπήματα ακούγονται καθαρά μέσα στη νυχτερινή σιωπή και γι' αυτό σε πολλές χώρες ο λαός το αποκαλεί Ρολόι του Θανάτου.

Σε μία δημοκρατία σε ελεύθερη πτώση, ο φασισμός βρίσκει το ιδανικό έδαφος για να επανέλθει στο προσκήνιο. Στη χοροθεατρική παράσταση της JAM ART company "Ανόβιο-o δολοφόνος της καρέκλας", μέσα από τη δράση των πέντε ερμηνευτών, παρακολουθούμε τη διαφθορά και την απάθεια των πολιτών, που λειαίνει το έδαφος για την κατάλυση της δημοκρατίας• τον ρατσισμό και τη βία που ο φασισμός προτάσσει απέναντι στα ιδανικά του ανθρωπισμού• τη μετάλλαξη του ανθρώπου σε απρόσωπο τέρας, τη μάχη για την εξουσία, την άνοδο των καταπιεστών και την τελική, απολαυστική πτώση τους.

Η παράσταση χωρίζεται σε δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη οι φανταστικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν για το έργο, με βασική πηγή έμπνευσης την ανθρώπινη ιστορία, μας κάνουν να αμφισβητούμε την έννοια της δημοκρατίας και απαξιώνουν το θεσμό της ψηφοφορίας. Ο πιο δυνατός νικά και οι πολλοί, απερίσκεπτα, τον αναγνωρίζουν ως ηγέτη. Στη δεύτερη πράξη, νέοι χαρακτήρες εμφανίζονται, εμπνευσμένοι απο ανεκδοτολογικές ιστορίες που αφορούν σε δικτάτορες του παρελθόντος και του παρόντος. Μέσα από μια σειρά αλληγορικών δράσεων, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν μια καρέκλα. Παράλληλα το ανόβιο όλη αυτή την ώρα, χωρίς να το έχει παρατηρήσει κανείς καταστρέφει σιγά-σιγά όλες τις καρέκλες εκτός από μία...

«Κάπου κάπως συνέβη κι ένα κολεόπτερο, που ανήκε στο γένος Υλοτρύπης, Ανόβιο ή άλλο, εισχώρησε σ' εκείνο ή κάποιο άλλο μέρος της καρέκλας, από το οποίο μέρος κατόπιν ταξίδεψε, ροκανίζοντας, τρώγοντας και εκκενώνοντας, ανοίγοντας στοές κατά μήκος των λεπτότερων φλεβών, μέχρι το ιδανικό σημείο της ρήξης, άγνωστο πόσα χρόνια αργότερα». (Απόσπασμα από το διήγημα «Η Καρέκλα» του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Ιστορίες της άγνωστης νήσου», εκδόσεις Καστανιώτη, 2001. μτφ. Αθηνά Ψυλλιά).

H σύλληψη και η γενική επιμέλεια του έργου ανήκουν στον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη, ερμηνεύουν οι χορευτές Gianluca Girolami, Jee Hyun Hong, Benjamin Marchand, Manuel Molino και η μεσόφωνος Μαρία Ανδρικοπούλου, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Εμμανουήλ Σγουρίδης, την επεξεργασία και διασκευή του κειμένου του Ζοζέ Σαραμάγκου επιμελήθηκε ο Οδυσσέας Γραμματικάκης, τα σκηνικά η Δανάη Σύρρου, τα κοστούμια ο Νεκτάριος Βαζακόπουλος, τον σχεδιασμό του επικοινωνιακού υλικού η Lazy Snail, την κατασκευή σκηνικών αντικειμένων το εργοστάσιο επίπλου - φωτιστικού Τσακιρέλης, τον ήχο και τους φωτισμούς η Back Stage live (Prosound), ενώ βοηθός χορογράφου είναι η Charlotte Belec. (Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936771594)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News