Πολιτισμός

"AGORA": Η ταινία-κιβωτός της ελληνικής κρίσης στο Ηράκλειο

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης CPH:DOX (Νοέμβριος 2014), αλλά και την ελληνική πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, το AGORΑ, η πολυαναμενόμενη ταινία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, από αυτήν την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου ταξιδεύει για να συναντήσει το κοινό του στην Κρήτη.

Η ταινία θα προβάλλεται καθημερινά στον κινηματογράφο "Βιτσέντζος Κορνάρος" στο Ηράκλειο (Μαλικούτη 18-20) στις 18:00, 20:15 και 22:30, ενώ προσεχώς θα πραγματοποιηθούν προβολές και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Το AGORΑ είναι μια ταινία-κιβωτός της ελληνικής κρίσης που εγκλείει στα τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής της τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καθώς και κομβικά πολιτικά γεγονότα με βαθιές, τραυματικές επιπτώσεις στις ζωές των Ελλήνων, παρουσιάζοντας με κριτικό βλέμμα τοποθετήσεις από σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Η ταινία συνθέτει ένα ανακεφαλαιωτικό χρονικό της πτώσης, διερευνώντας τα πολιτικά και οικονομικά πειράματα υψηλού κόστους στην Ευρώπη και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις τους στις ζωές των απλών πολιτών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων καταγράφει και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, απότοκο της κρίσης, το οποίο έλαβε χώρα το 2010 στο Ηράκλειο της Κρήτης και συντάραξε την τοπική κοινωνία.

Ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό που αποτυπώνει την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα της κρίσης, το AGORΑ είναι μια ταινία-αντίδοτο στη λήθη που μας παρακινεί να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ της Small Planet (Ελλάδα), της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης (WDR) και του Al Jazeera Arabic.

Στη Γαλλία προβάλλεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων FIPA (20-25 Ιανουαρίου 2015), ενώ από το Φεβρουάριο του 2015 το AGORΑ θα αρχίσει να προβάλλεται από τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης και της Ασίας.

Η μαρτυρία της ελληνικής πτώσης μέσα από το φακό του Αυγερόπουλου

Η "Αγορά" ήταν μια κεντρική τοποθεσία στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Ένα μέρος συνάθροισης, μια συνεύρεση ενεργών πολιτών, το κέντρο της Πόλης για την πολιτική, οικονομική, αθλητική, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή. Ήταν η καρδιά της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η "Αγορά" έχει χάσει το αρχικό της νόημα και κατέληξε να σηματοδοτεί μόνο τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα είναι λέξη κυρίαρχη στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα στροβιλίζεται σε μια οικονομική δίνη που παρασύρει ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά της.

Η Ελλάδα, σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού λόγω της αρχαίας κληρονομιάς της, βιώνει κοινωνικές συνθήκες που κανείς στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης δε φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε ξανά. Άστεγοι, συσσίτια, ανεργία, φτώχεια, μια κατάσταση κοινωνικής αστάθειας, βίαιες συγκρούσεις και ραγδαία άνοδος της Ακροδεξιάς. Το όνειρο της ευημερίας μετατρέπεται σε εφιάλτη και η πολιτική σκηνή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών ανατρέπεται.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, ένας διεθνώς καταξιωμένος ντοκιμαντερίστας, γίνεται μάρτυρας της πτώσης. Μετά από 13 χρόνια ενεργούς δημοσιογραφίας και κινηματογραφικής τεκμηρίωσης επίκαιρων θεμάτων σε όλο τον πλανήτη, τώρα στρέφει επειγόντως την κάμερά του προς την πατρίδα του. Καταγράφει την εξέλιξη της κρίσης από τα πρώτα στάδια, ενώ αφουγκράζεται τον αντίκτυπό της στις ζωές απλών ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου. Γίνεται μάρτυρας των αντιδράσεων του κόσμου στο δρόμο, της ανόδου του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα αναζητά απαντήσεις από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές και αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

«Αυτά που είδα αλλού τώρα συμβαίνουν στη γειτονιά μου»

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «τα τελευταία 13 χρόνια ταξιδεύω στον κόσμο, κινηματογραφώντας και φέρνοντας στο κοινό εικόνες ενός κόσμου άδικου, σκοτεινού, βασανισμένου και πολύ συχνά επικίνδυνου. Έχω αντιμετωπίσει την ανθρώπινη απελπισία, την πείνα, την ανέχεια, τον πόλεμο και το θάνατο κάθε είδους. Έχω εκθέσει την απληστία των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, που ενώ υπόσχονται "ανάπτυξη" φέρνουν φτώχεια και χάος. Ωστόσο, παντού έβρισκα με κάποιο τρόπο σθένος, ελπίδα και δύναμη.

Τώρα κινηματογραφώ την ίδια μου τη χώρα: αυτά που είδα στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, τώρα συμβαίνουν στη γειτονιά μου. Το AGORA είναι η προσωπική μου αντίδραση στην κρίση, η θέση που παίρνω απέναντι στην αδικία. Στόχος μου είναι να δώσω φωνή στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακουστούν.

Από τις αρχές της κρίσης το 2010, με μία ομάδα συνεργατών ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε ζωές ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων παρατηρώντας πώς οι ζωές τους αλλάζουν καθώς ο χρόνος περνά και πώς η κρίση επηρεάζει ή όχι τις ζωές τους. Παράλληλα, καταγράφουμε τη δραματική χρονική ακολουθία της ίδιας της κρίσης, αναζητώντας απαντήσεις από ανθρώπους-κλειδιά, πολιτικούς ή insiders τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρακολουθούμε επίσης την άνοδο του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης.

Η ταινία γίνεται τελικά μια αναζήτηση για την αρχική σημασία της Αγοράς. Στην Αρχαία Αθήνα ήταν η καρδιά και η μήτρα της Δημοκρατίας, το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής. Σήμερα, στα Νέα Ελληνικά, η λέξη Αγορά υποδηλώνει απλώς ένα τόπο εμπορικών συναλλαγών».

Ποιος είναι ο Γ. Αυγερόπουλος

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι ντοκιμαντερίστας και δημοσιογράφος, καθώς και ο ιδρυτής και δημιουργός της πολυβραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ "Εξάντας".

Ο Γ. Αυγερόπουλος εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας καλύπτοντας θέματα εσωτερικής επικαιρότητας. Εργάστηκε επίσης ως πολεμικός ανταποκριτής  στα μέτωπα της Βοσνίας, της Κροατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου και της Παλαιστίνης, ενώ κάλυψε γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως η εξέγερση στην Αλβανία, οι σεισμοί της Τουρκίας και του Ιράν και το Ναυάγιο του Εσθονία.

Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ "Εξάντας". Από τότε τη διευθύνει προσωπικά και είναι υπεύθυνος τόσο για την έρευνα των θεμάτων, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών που παρουσιάζει ο "Εξάντας", καθορίζοντας έτσι τη θεματολογία καθώς και το ύφος της σειράς. Ο "Εξάντας" συμπεριλαμβάνει κοινωνικοπολιτικά και ανθρωπολογικά ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι το Μάρτιο του 2014 ο "Eξάντας" είχε παρουσιάσει 95 ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε πάνω από 50 χώρες, ενώ είχε αποσπάσει 38 διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο, καθώς και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Προβαλλόταν επί δέκα χρόνια στην ΕΡΤ, μέχρι το κλείσιμό της από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013.

Σήμερα η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου προβάλλεται από διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και τηλεοπτικά δίκτυα.

Τα πρόσωπα του "AGORA"

* Πολιτικοί & insiders: Γιώργος Αλογοσκούφης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Μάρτιν Σουλτς, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

* Ειδικοί αναλυτές: Μάικλ Ας, Γιάννης Βαρουφάκης, Ναόμι Κλάιν, Κόλιν Κράουτς, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Τόμας Χέρντον.

* Eπιχειρηματίες: Γιάννης Αλαφούζος, Σταύρος Σταυρίδης.

* Πολίτες: Ανδρέας, Αντιγόνη, Βαγγέλης, Τάκης, Χασάν.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: www.agorathedoc.com

Τεχνικά στοιχεία

Διάρκεια: 116' | Φορμά εικόνας: HD 1080p25 | Ήχος: Dolby Stereo | Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί | Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House, © 2014-2015 | Συμπαραγωγή: WDR (Westdeutscher Rundfunk) & AJA (Al Jazeera Arabic)

Διεθνείς πωλήσεις / Διανομή: Thierry Detaille - Visible Film (Βέλγιο), Αναστασία Σκουμπρή - Small Planet (Ελλάδα)

Η Small Planet

Η Small Planet είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει παραγάγει 104 ντοκιμαντέρ κοινωνικού, ανθρωπολογικού και πολιτικού ενδιαφέροντος σε πάνω από 50 χώρες, γύρω από επίκαιρα θέματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη του σύγχρονου κόσμου.

Τα ντοκιμαντέρ της Small Planet έχουν αποσπάσει 38 βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Silver FIPA, Faro D' Orο / CMCA, Cinemambiente/Torino, PriMed), καθώς και διακρίσεις από κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχουν μεταδοθεί από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο (ΕΡΤ, Al Jazeera Media Network, ARTE, Current TV, France TV, N24, ORF, RSI, RT, RTS, RTBF, Ushuaia TV, YLE κ.ά.).

Ναυαρχίδα της παραγωγής της Small Planet αποτελεί η διεθνώς πολυβραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου. Πρόκειται για μια σειρά κοινωνικοπολιτικών ντοκιμαντέρ που μεταδίδονταν από την ΕΡΤ επί δέκα χρόνια (2003-2013). Ντοκιμαντέρ του "Εξάντα" μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του τυγχάνει ευρείας αποδοχής από κοινό, δημοσιογράφους και κριτικούς.

Σχόλια