default-image

Από βδομάδα οι απαντήσεις για το νεκρό της Αμφίπολης

Πολιτισμός
Από βδομάδα οι απαντήσεις για το νεκρό της Αμφίπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να διέψευσε την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες μέσω διαδικτύου και "έδειχνε" ως ένοικο του διάσημου πια τάφου της Αμφίπολης τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα, ωστόσο ο χορός των σχετικών δημοσιευμάτων δίνει και παίρνει.

Πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε μια ανάσα προ της ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα της μελέτης στο οστεολογικό υλικό το οποίο βρέθηκε στο μνημείο της Αμφίπολης, η οποία τοποθετείται χρονικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ολυμπιάδα

Οι έρευνες, ως γνωστόν, διενεργούνται από ειδικούς επιστήμονες του Αριστοτέλειου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και καμιά πληροφορία δε διαρρέει. Κάτι που αποτελεί το αλατοπίπερο για τις φήμες, οι οποίες φουντώνουν. Σύμφωνα με αυτές, οι οποίες αναπαράγονται και από μερίδα του ξένου Τύπου, ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 54 ετών που παραπέμπει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα. Ο σκελετός, ο οποίος εντοπίστηκε στην αυλαία των ανασκαφών στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά, ως γνωστόν, δεν ήταν ολόκληρος γεγονός που τροφοδότησε την αναπαραγωγή της φημολογίας, αφού η Ολυμπιάδα είχε εκτελεστεί με λιθοβολισμό στην Πύδνα, με εντολή του Κάσσανδρου το 316 π.Χ.

Οι επιστήμονες πάντως που εξετάζουν το υλικό που βρέθηκε θαμμένο στον τέταρτο χώρο του μνημείου, για να καθορίσουν μέσω μακροσκοπικής μελέτης πολύτιμα στοιχεία που ίσως ρίξουν φως στην ταυτότητά του ή της ενοίκου του τάφου, είναι «σφίγγες» αποφεύγοντας κάθε διαρροή, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Τι θα μάθουμε

Η ανάλυση του σκελετικού υλικού κυρίως μέσω DNA θα δώσει πληροφορίες που μέσω γενετικών αναλύσεων και συγκρίσεων, με βάση και τις ιστορικές πηγές, ενδεχομένως να λύσουν το περίπλοκο μυστήριο. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να ριχθεί φως αναφορικά με το φύλο, για το οποίο ακόμα υπάρχει σύγχυση, μολονότι αρχικά οι ανακοινώσεις υποδήλωναν άντρα, την ηλικία, το ανάστημα, ακόμα και το χρώμα μαλλιών και ματιών, ενώ θα είναι δυνατόν να πληροφορηθούμε από τι ασθένειες ενδεχομένως έπασχε και βεβαίως την αιτία του θανάτου, αν βεβαίως υπάρχει τραυματισμός, ο οποίος είναι κοντά στο χρόνο θανάτου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο με πιο πιθανή ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα. Χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Οι έρευνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, χάρη στον συντονισμό της αρχαιολογίας με άλλες ειδικότητες και κυρίως την ιατροδικαστική, καθώς και επιμέρους τομείς όπως η φυσική ανθρωπολογία και η οστεοαρχαιολογία, μπορούν, όπως έχει ήδη συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, να λυθούν πολλά από τα αρχαία μυστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχες τεχνικές χρησιμοποιούνται για την ταύτιση των οστών της Λίζα Τζεραλντίνι ντελ Τζιοκόντο, στη Φλορεντία, της γυναίκας που πόζαρε για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο διάσημο πίνακά του Μόνα Λίζα, ο οποίος βρίσκεται στο Λούβρο και για τη λύση του μυστηρίου του τάφου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, του συγγραφέα του Δον Κιχώτη στο μοναστήρι των Τριαδιτών της Μαδρίτης, στην Ισπανία. Ανάλογες έρευνες έγιναν και για την ταυτοποίηση των οστών του Βρετανού Βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε ένα πάρκινγκ, στο κέντρο του Λέστερ. Ανάλογη ήταν έρευνα του σκελετικού υλικού που οδήγησε στην ταύτιση με τον Νικόλαο Κοπέρνικο τον αστρονόμο, μαθηματικό και οικονομολόγο, ο οποίος αμφισβήτησε την αρχαία πεποίθηση ότι ο Ήλιος περιφέρεται γύρω από τη Γη. Εκτός από τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών γύρω από το σκελετό της Αμφίπολης, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι ενδείξεις για την ύπαρξη νέων μνημείων, ενδεχομένως και ενός ακόμη τάφου στον περίφημο λόφο Καστά.

Νοέμβριος 2014: Η ανακάλυψη του τάφου

Η ανακάλυψη του τάφου έγινε στα μέσα Νοεμβρίου του 2014 ρίχνοντας την αυλαία στην ανασκαφή, που κράτησε με κομμένη την ανάσα ολόκληρο τον κόσμο. Στον τελευταίο θάλαμο του μνημείου, μέσα σε ένα λάκκο που είχε σκαφτεί, ανακαλύφθηκε ό,τι κατάφερε να σωθεί από το χρόνο και τους τυμβωρύχους, ίχνη από ένα ξύλινο φέρετρο, την παρουσία του οποίου υποδήλωναν διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του. Μέσα αλλά και έξω από τον τάφο εντοπίστηκαν τα οστά του ενοίκου του μνημείου, για τον οποίο έχουν γίνει τόσο πολλές εικασίες εδώ και μήνες. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, πιθανότατα «πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News