Πολιτισμός

"Πέρα από τα Τείχη": Επίσημη πρώτη για το Πολιτιστικό

"Beyond the walls" ή "Πέρα από τα τείχη" - μια θεματική ιδιαίτερα συμβολική και βαρύνουσας σημασίας - είναι η εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 28 του Φλεβάρη στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος, που φέτος αποτελεί το στρατηγικό εταίρο του TEDX Ηρακλείου για τη διοργάνωσή της.

Η ενετική Πύλη του Ιησού, όπου φιλοξενείται η έκθεση "Νίκος Καζαντζάκης", υποδέχτηκε την επίσημη πρώτη της ανακοίνωσης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρέστησαν ως ομιλητές η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το "παρών" έδωσαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Ρασούλης, στελέχη του Τμήματος Παλιάς Πόλης του Δήμου Ηρακλείου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και αρκετοί δημότες.

Η συμμετοχή του Δήμου ως στρατηγικός εταίρος στη διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου σηματοδοτεί από πλευράς της δημοτικής Αρχής το έμπρακτο ενδιαφέρον της να δημιουργήσει «δίαυλους επικοινωνίας με φορείς της πόλης και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, που ασχολούνται με τη διάδοση και την προώθηση ιδεών και εμπειριών πολυπολιτισμικού και διεπιστημονικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η επιλογή των χώρων της Πύλης του Ιησού και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, τόσο για τη διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου όσο και για τη διεξαγωγή της ίδιας της εκδήλωσης, δεν έγινε τυχαία καθώς συνδέονται άρρηκτα με τη θεματική της εκδήλωσης "Πέρα από τα τείχη".

Η Πύλη του Ιησού ή αλλιώς Καινούργια Πόρτα είναι μια από τις πλέον σημαντικές αστικές πύλες του βενετσιάνικου Χάνδακα, είναι σήμερα πλήρως αποκατεστημένη και φιλοξενεί την έκθεση Νίκου Καζαντζάκη.

Ο ίδιος άλλωστε ο Καζαντζάκης ήταν αυτός που ταξίδεψε πέρα από τα τείχη της πόλης του, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, γνωρίζοντας τον κόσμο, αποκτώντας και μεταδίδοντας εμπειρίες, αποκομίζοντας γνώση που μετέφερε στα έργα του, γνωστά σήμερα παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα είναι η επίσημη πρώτη για την έναρξη λειτουργίας χώρων του σε ένα τόσο ευρύ κοινό και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την αρχή πολλών άλλων αξιόλογων εκδηλώσεων και ποικίλων πολιτιστικών δράσεων. Η πεζογέφυρα οδηγεί τους επισκέπτες στον προμαχώνα Μαρτινέγκο και τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, αποτελώντας τον τρόπο σύνδεσης και επαφής της πόλης με τα τείχη αλλά και το αντίθετο».

Σκοπός της δημοτικής Αρχής, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, είναι η ένταξη του σπουδαίου μνημείου των ενετικών τειχών με τις πύλες, τις στοές, τις χαμηλές πλατείες, τα ευθύγραμμα τμήματα και την τάφρο στην καθημερινή ζωή του πολίτη, αλλά και του επισκέπτη, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και δημιουργώντας νέες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον, αλλά και θα ανταποκρίνονται σε νέες ανάγκες και δεδομένα.

«Μια ολοκληρωμένη μελέτη χρήσεων του συνόλου της ενετικής οχύρωσης που δρομολογείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του μνημειακού συγκροτήματος. Ταυτόχρονα θεωρείται αυτονόητη η συνεχής και προγραμματισμένη ανάληψη δράσεων, που στοχεύουν αφενός στη συντήρηση του μνημείου και αφετέρου στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συνολικό έργο της στατικής αποκατάστασης και αναστήλωσης των τμημάτων του μνημείου που χρήζουν επέμβασης.

Ο δρόμος είναι μακρύς, γι' αυτό και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής ώστε ο πολίτης να βλέπει τα ΤΕΙΧΗ όχι μόνο ως τμήμα της ιστορίας του αλλά και ΠΕΡΑ από αυτό ως τμήμα της ζωής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια