default-image

"Άσματα λαϊκά Κρητών": Παρουσιάζεται το βιβλίο του Π. Βλαστού

Πολιτισμός
"Άσματα λαϊκά Κρητών": Παρουσιάζεται το βιβλίο του Π. Βλαστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο του Παύλου Βλαστού "Άσματα λαϊκά Κρητών" παρουσιάζουν αυτό το Σάββατο 17 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ο σύλλογος "Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης". Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Για τα κρητικά δημοτικά τραγούδια της Συλλογής του Παύλου Βλαστού θα ομιλήσουν οι Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επίτιμη διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Δημήτρης Βλαχοδήμος, δρ. Φ., σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λασιθίου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με μελοποιημένα τραγούδια από το έργο του Παύλου Βλαστού, τα οποία θα αποδώσουν οι Μιχάλης Καλογεράκης, φοιτητής Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, μουσικός, και Παντελής Καλογεράκης, φοιτητής Οικονομικού Νομικής, μουσικός.

Ο πατέρας της κρητικής λαογραφίας Παύλος Γ. Βλαστός γεννήθηκε στο Βιζάρι της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης το 1832. Δημοδιδάσκαλος και ιεροψάλτης, αφιερώθηκε στην καταγραφή του πλούσιου λαογραφικού υλικού το οποίο επεξεργάστηκε με πραγματικό μόχθο αλλά και πραγματική αγάπη προς τα ήθη και τις παραδόσεις της Κρήτης, της νήσου του Μίνωος, όπως ο ίδιος έγραφε.

Απ' το όντως απέραντο υλικό του, το οποίο βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά), υλικό το οποίο διαλαμβάνει 93 τόμους και είναι διαθέσιμο σε ερευνητές και ενδιαφερομένους, ο ακαταπόνητος λαογράφος δημοσίευσε το έργο "Ο Γάμος εν Κρήτη" το 1893.

Ο αναγνώστης του μόνου εκδοθέντος βιβλίου του αείμνηστου λαογράφου μπορεί να διαπιστώσει άνετα την αγάπη του όχι μόνο προς τη λαϊκή παράδοση, αλλά και στην ιστορία και τα έπη του κρητικού λαού. Γι' αυτό, στην προσπάθεια του Π. Βλαστού ιστορία και λαϊκή παράδοση συμπορεύονται δημιουργικά.

Παρά την αρχαιότητά του, το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, το οποίο είναι ευαίσθητο απέναντι σε μακραίωνες παραδόσεις οι οποίες φωτίζουν και την ιστορία των λαών. Ο Παύλος Βλαστός απεβίωσε το 1926.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News