default-image

Ανοιχτή συζήτηση για αρχεία, βιβλιοθήκες και έρευνα σε καιρό κρίσης

Πολιτισμός
Ανοιχτή συζήτηση για αρχεία, βιβλιοθήκες και έρευνα σε καιρό κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" της Κρήτης διοργανώνει την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Αρχεία, βιβλιοθήκες και έρευνα στον καιρό της κρίσης".

Στη συζήτηση θα μιλήσουν οι Μανόλης Κουκουράκης (διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιτημίου Κρήτης), Ασπασία Παπαδάκη (προϊσταμένη των ΓΑΚ Ρεθύμνου), Χρήστος Χατζηιωσήφ (διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών). Τη συζήτηση συντονίζει ο Ηλίας Κολοβός (επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η συζήτηση διοργανώνεται με αφορμή τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις-ενέργειες:

Το 2014 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της δημόσιας δηλαδή υπηρεσίας που έχει αρμοδιότητα να διασώζει, να συντηρεί και να προσφέρει στην έρευνα και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα τεκμήρια της ιστορίας του τόπου μας. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2013, συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο κτίριο, το γνωστό νεοκλασικό της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί σε νέο σύγχρονο κτίριο στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού. Το 2013, επίσης, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την ίδρυση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου. Και αυτή η βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στο νέο σύγχρονο κτίριο της οδού Σταυριανού Μπίρη.

Τόσο οι δημόσιοι αρχειακοί φορείς όσο και οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της έρευνας στην Ελλάδα. Στη μεγάλη τους όμως πλειονότητα στελεχώνονται με αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό που αποτελείται συνήθως από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτόν τον πρόχειρο τρόπο, δεν αξιοποιούνται οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι των σχετικών τμημάτων ανωτάτης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η κρίση επέτεινε τα προβλήματα.

Το Νοέμβριο του 2014 με αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις 85 εκπαιδευτικών, από τους οποίους οι περισσότεροι υπηρετούσαν στα ΓΑΚ και σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Τέσσερις από τους 85 εκπαιδευτικούς ήταν αποσπασμένοι σε ΓΑΚ και Βιβλιοθήκες της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο ανακλήθηκαν αρχικά οι αποσπάσεις μίας αποσπασμένης εκπαιδευτικού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της μετεγκατάστασής της, καθώς και της μοναδικής εκπαιδευτικού - υπαλλήλου των ΓΑΚ Ρεθύμνου. Μετά από εύλογες διαμαρτυρίες κατέστη δυνατή η παραμονή της υπαλλήλου στα ΓΑΚ Ρεθύμνου, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

Το Νοέμβριο του 2014 ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για την έρευνα, με το οποίο μειώνονται δραματικά η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, αλλάζει το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και καταργούνται οι οργανισμοί λειτουργίας τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News