Πολιτισμός

Έρχεται η "Δεσποινίς Τζούλια" στο Ηράκλειο

Η ανατρεπτική "Δεσποινίς Τζούλια", που άφησε άφωνους κοινό και κριτικούς στην Αθήνα, μετά από δύο χρόνια επιτυχίας, με 100 και πλέον παραστάσεις, έρχεται την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιανουαρίου στο "Νυν και Αεί", στο Ηράκλειο.

Η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Λίτινα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Εύα Παρασκευοπούλου (δεσποινίς Τζούλια), Σταύρος Λίτινας (υπηρέτης Ζαν) και Αλίνα Αναστασιάδη (μαγείρισσα Κριστίν).

Αφήγηση: Άντζελα Μπρούσκου.

Τη μουσική επιμέλεια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας.

Κριτικές

Για πρώτη φορά ο χορός προσεγγίζει τόσο αριστοτεχνικά ένα θεατρικό έργο.

«Πώς γίνεται να "αντικαταστήσει" τον αριστουργηματικό λόγο του Σουηδού συγγραφέα και ωστόσο να μη χαθεί τίποτα από τις αποχρώσεις του; Κι όμως».

(Ελένη Πετάση - clickatlife.gr, 14/4/14)

«Δε χρειάζεσαι λόγια, μόνο εικόνες και ήχους».

(Μηνάς Βιντιάδης - "Ποντίκι ART", 13/3/14)

«Κατάφερε με τη βουβή "γλώσσα" του σώματος… να εκφραστούν, σχεδόν να "ειπωθούν", όλα όσα είναι, νιώθουν, λένε, αποσιωπούν, σκέπτονται και πράττουν τα πρόσωπα που έπλασε ο Στρίντμπεργκ.

(Θυμέλη - "Ριζοσπάστης", 1/3/14)

«Μια τελετουργία κινήσεων που κάνει ορατό το αόρατο μέρος της ερωτικής διαμάχης. […] ένα σχεδόν μυθικό ζευγάρι, μια υπερβατική αφαίρεση του κειμένου του Στρίντμπεργκ».

(Γρηγόρης Ιωαννίδης - "Εφημερίδα των Συντακτών", 17/2/14)

«Κάθε θεατρική σεζόν έχει τα κρυμμένα διαμάντια της… Αφαιρώντας ολοσχερώς το λόγο […] ο χορογράφος Σταύρος Λίτινας […] μεγαλουργεί δραματουργικά όσο και αισθητικά».

(Ιλειάνα Δημάδη- "Αθηνόραμα", 13/2/14, 12/12/13)

«Αισθητική τελειότητα…».

(Κων/νος Μπούρας - grafei.worldpress.com, 6/11/13)

«Σαν σε βωβό κινηματογράφο, ένταση, ερωτισμός, κίνηση που ανέβλυζε και γέμιζε τον αέρα σαν ένα κόκκινο πανί στον άνεμο».

(Νίκος Βατόπουλος - "Καθημερινή", 26/10/13).

Σχόλια