Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε "Της Κρήτης ο χαλασμός"

Κυκλοφόρησε το σύντομο ποίημα "Της Κρήτης ο χαλασμός" (γνωστότερο ως "Η Συμφορά της Κρήτης") του Μανόλη Σκλάβου, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη λογοτεχνική πηγή για τον σεισμό του 1508, που συγκλόνισε τη βενετοκρατούμενη τότε Κρήτη, αφού έγινε αισθητός μέχρι τη Μ. Ασία και την Κύπρο.

Η έντασή του ήταν μεγάλη και η διάρκειά του, όπως την περιέγραψε ο βενετός διοικητής της Κρήτης: «όσο χρειάζεται κανείς για να πει λίγο βιαστικά το Πάτερ ημών». Ειδικά για τον Χάνδακα/Κάστρο (το σημερινό Ηράκλειο) ο σεισμός ισοπέδωσε τη μισή πόλη τη νύχτα της 29ης Μα?ου 1508 - 55 χρόνια ακριβώς ύστερα από την Άλωση της Πόλης -, καταπλακώνοντας πολλούς κατοίκους κάτω από τα ερείπια. Το περιγραφικό, λυρικό/θρηνητικό μα και διδακτικό ποίημα, που στιχουργήθηκε λίγο καιρό ύστερα από τον σεισμό, φανερώνει διασύνδεση του δημιουργού του με τις βενετικές αρχές, την εκκλησιαστική παιδεία του και προβολή της παραδοσιακής πεποίθησης ότι η «συμφορά» ήταν φυσική τιμωρία του Θεού για συγκεκριμένες αμαρτίες των κατοίκων.

Σε Επίμετρο, η επιμελήτρια της έκδοσης, επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, συγκεντρώνει και άλλες μαρτυρίες για τον ίδιο σεισμό: επιστολές/ έγγραφα, τραγούδια, μαρτυρίες προσκυνητών και περιηγητών, "ενθυμήσεις".

Της Κρήτης ο χαλασμός ("Η Συμφορά της Κρήτης") του Σκλάβου είναι το έβδομο βιβλίο της σειράς του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών "Παλιότερα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", η οποία έχει σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση του μορφωμένου αλλά μη εξειδικευμένου κοινού με λογοτεχνικά κείμενα παλιότερων περιόδων μέσα από εύχρηστες και αξιόπιστες επιστημονικά εκδόσεις, που απαλλάσσουν τον αναγνώστη από την ανάγκη να ψάξει πρόσθετα βοηθήματα (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, ειδική βιβλιογραφία κ.λπ.).

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι λεπτομέρεια από τη μακέτα του βενετσιάνικου Χάνδακα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την τράβηξε η Χαρά Μαρκάκη.

Σχόλια