default-image

Γ. Σταμέλος: "Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος"

Πολιτισμός
Γ. Σταμέλος: "Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος" τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιάννη Σταμέλου. Με αφορμή 153 πρόσωπα, ο συγγραφέας του βιβλίου κάνει μερικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τους ανθρώπους και το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αυτό που σήμερα αποτελεί το νομό Λασιθίου. Μικρά βιογραφικά πορτρέτα, αφορμές, στιγμιότυπα και συνεντεύξεις, πραγματικές ή φανταστικές, αποτελούν τα κύρια δομικά στοιχεία του. Μέσα από το υλικό αυτό προσπαθεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και τον πολιτισμό τους.

Το βιβλίο προσφέρει πλήρη τεκμηρίωση και διατρέχει όλο τον ιστορικό ορίζοντα, από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Αποτελεί μια άλλη ματιά και προσέγγιση σε γνωστά και άγνωστα στοιχεία από το διαχρονικό πολιτισμό του νομού Λασιθίου.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μιλήσει κανείς για πρόσωπα. Ο κλασικότερος είναι να αναφερθεί σε βιογραφικά στοιχεία τους. Τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί κανείς να βρει στις εγκυκλοπαίδειες. Ίσως, όμως, μια τέτοια προσέγγιση να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο ενός νέου βιβλίου, αφού επί της ουσίας δε θα προσκόμιζε κάτι καινούργιο. Να αντιγράψεις ή να συνοψίσεις περιεχόμενα, που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στην εγκυκλοπαίδεια ή στο διαδίκτυο; Μια ωραία ιδέα είναι να προσεγγίσει κανείς τα πρόσωπα με κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Μια προσωπική ματιά του συγγραφέα. Άλλοτε με σύντομο τρόπο, άλλοτε με εκτενή, κάποτε στοχαστικά και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο με στιγμιότυπα, τα οποία δε μιλούσαν καθόλου για το πρόσωπο, αλλά αναφέρονταν, φωτογραφικά, σε κάποιο περιστατικό, όπως στα "Πορτραίτα" του Β. Βασιλικού.

Αξιοποιώντας τις παραπάνω παρατηρήσεις στο βιβλίο αυτό, σκέφτηκα να κάνω μερικά ταξίδια στο χρόνο, συναντώντας τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα οποία με κάποιο τρόπο μίλησαν ή έπραξαν σχετικά με τη γεωγραφική περιοχή του νομού Λασιθίου. Πρόσωπα, που ακόμα και για κάποιο δικό μου λόγο συνδέονται μ' αυτόν. Έτσι, συγκέντρωσα σχόλια, παρατηρήσεις, εντυπώσεις, συνεντεύξεις και περιγραφές, οι οποίες, ελπίζω ότι, θα ρίξουν φως σε γνωστές και άγνωστες προσωπικότητες της σκέψης, της τέχνης, της πολιτικής, των αγώνων για ελευθερία, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νομού Λασιθίου. Προσωπικότητες οι οποίες άφησαν πίσω τους έργο ή απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του καιρού τους, όπως θα λέγαμε χρησιμοποιώντας σύγχρονη ομολογία, και έχουν κοινό παρονομαστή το νομό Λασιθίου», αναφέρει μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα για το βιβλίο του, ο Γιάννης Σταμέλος.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα...

Ο Ιωάννης Ευάγγ. Σταμέλος γεννήθηκε το 1956 στην Κερατέα, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σπουδές στην Εκπαίδευση του ΕΑΠ. Είναι πτυχιούχος της ΣΕΛΜΕ Ηρακλείου και επιμορφωτής Α' και Β' επιπέδου του υπουργείου Παιδείας. Έχει διατελέσει τρεις φορές πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι επίσης πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και διευθυντής Συντάξεως του περιοδικού "Αμάλθεια".

Έχει κάνει αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κατέχει τη θέση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News