default-image

Ο Ζαρός απέκτησε το μουσείο του

Κρήτη
Ο Ζαρός απέκτησε το μουσείο του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα... ζωντανό μουσείο, που περιλαμβάνει από το νοικοκυριό μέσα στο φυσικό χώρο ενός σπιτιού, όπως λειτουργούσε πριν από μερικές δεκαετίες, έργα χειροτεχνίας, πετρώματα, μεταλλεύματα μέχρι απολιθώματα που χρονολογούνται έως και 400 εκατομμύρια χρόνια, ημιπολύτιμους λίθους, ορυκτά και από το εξωτερικό, αλλά και νομίσματα, ρολόγια, καθώς και βότανα, δεσπόζει στο Ζαρό.

Με στόχο τη συλλογή, προβολή και διαφύλαξη του ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού υλικού, όπως και τη διατήρηση των κρητικών εθίμων και των παραδόσεων, δημιουργήθηκε στο Ζαρό ένας ιδιαίτερος ιδιόκτητος χώρος, το Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο Ζαρού, του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου.

Πρόκειται για ένα οίκημα 160 τ.μ., το οποίο ο σύλλογος αγόρασε και στη συνέχεια κατόρθωσε την ένταξη της δράσης αυτής στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Leader, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για τη μετατροπή του σε μουσείο.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου Γιώργος Δαμιανάκης, πρόκειται για ένα «ζωντανό» μουσείο, καθώς είναι αναπαράσταση ενός νοικοκυριού μέσα στο φυσικό χώρο του σπιτιού, όπως λειτουργούσε πριν από μερικές δεκαετίες. Στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου, που φιλοξενείται στο ισόγειο του αρχοντικού, υπάρχουν η οικοσκευή και τα έργα χειροτεχνίας που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι, τα περισσότερα από τα οποία τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στον οντά και συγκεκριμένα στον 1ο όροφο στεγάζεται το Γεωλογικό Μουσείο, όπου φιλοξενείται μια εξαιρετική συλλογή πετρωμάτων, μεταλλευμάτων και απολιθωμάτων από τα ομορφότερα του κόσμου. Η συλλογή προέκυψε μετά την ευγενική χορηγία του γεωλόγου Νίκου Αλμπαντάκη, ο οποίος πρόσφερε στο σύλλογο το πλούσιο υλικό από την προσωπική του συλλογή. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό πετρωμάτων, που ξεπερνούν τα 340, μεταλλευμάτων και παράγωγων υλικών, τα πιο γνωστά μάρμαρα από την Ελλάδα, ενώ στις προθήκες του μουσείου υπάρχουν απολιθώματα που χρονολογούνται μέχρι και πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ημιπολύτιμους λίθους, ορυκτά από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, αλλά και νομίσματα, χαρτονομίσματα, ρολόγια και πολλά άλλα.

Το μουσείο διαθέτει και "λοντζέτα" (βεράντα), αυλή κατάλληλα διακοσμημένη, φυτεμένη με διάφορα βότανα, και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Ο Παγκρήτιος Λαογραφικός Σύλλογος διευρύνθηκε και προσπαθεί να σώσει την παράδοση...

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Κρήτη είναι ένα νησί με σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Η διάσωση, προβολή και μετάδοση αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας αποτελεί υποχρέωση της νέας γενιάς. Για το λόγο αυτό ιδρύονται ολοένα και συχνότερα σύλλογοι και σωματεία, τα μέλη των οποίων ασχολούνται εθελοντικά με πολιτιστικά δρώμενα, με απώτερο σκοπό την πολιτισμική άνθηση της εκάστοτε περιοχής.

«Ο Ζαρός, ένας τόπος που έχει να επιδείξει ενδιαφέροντα δείγματα ανθρωπογενών και πολιτιστικών στοιχείων, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ως προς το εν λόγω φαινόμενο, την επιστροφή δηλαδή στις ρίζες και την προάσπιση των ηθών και των εθίμων. Την ευθύνη για την επίτευξη του σκοπού αυτού ανέλαβε ο "Σύλλογος προβολής και διαφύλαξης ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού υλικού των κρητικών εθίμων και παραδόσεων", ο οποίος ιδρύθηκε στο Ζαρό πριν από περίπου 15 χρόνια, και συγκεκριμένα το έτος 1999», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου Γιώργος Δαμιανάκης.

Βασικές επιδιώξεις των μελών του συλλόγου, όπως είπε ο ίδιος, είναι η προβολή και η διαφύλαξη των κρητικών εθίμων και παραδόσεων, η δημιουργία μουσείου, η εκμάθηση κρητικών παραδοσιακών χορών και γενικότερα η μελέτη και η γνώση του ιστορικού, λαογραφικού και πολιτισμικού υπόβαθρου της Κρήτης.

Τα μέλη του συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν πλήρως στο ρόλο τους και να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων του τόπου και τη μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές. Για το λόγο αυτό και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός παγκρήτιου δικτύου, έλαβαν την απόφαση να προβούν σε διεύρυνση του συλλόγου, μετονομάζοντάς τον σε Παγκρήτιο Λαογραφικό Σύλλογο και εντάσσοντας σε αυτόν ομάδες απ' όλες τις περιοχές του νησιού μας.

Η ομάδα που θα εκπροσωπεί την κάθε περιοχή μπορεί να είναι κάποιος σύλλογος, όπως για παράδειγμα πολιτιστικός, ή να αποτελείται από μεμονωμένα άτομα. Σκοπός της εκάστοτε Διοικούσας θα είναι ο ίδιος με αυτόν του συλλόγου, δηλαδή η προβολή και η διαφύλαξη των εθίμων και των παραδόσεων όσον αφορά στην εκπροσωπούμενη περιοχή.

Μόλις αυτές τις μέρες κατοχυρώθηκε το παγκρήτιο δίκτυο Ψηλορείτης.org. Ήδη στο σύλλογο έχουν ενταχθεί 15 ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα απ' όλη την Κρήτη, όπως από τις γύρω περιοχές του Ζαρού και άλλες περιοχές του Ηρακλείου ή περιοχές άλλων νομών, όπως η Παλαιόχωρα. Επίσης, έχουν ενταχθεί ομάδες αποτελούμενες από καθηγητές και επιστήμονες, που στο σύνολό τους αγγίζουν μέχρι τώρα τις 18, κι έχουν να κάνουν με την προβολή του νησιού μας σε διάφορα θέματα, όπως Κρήτη και πίστη, υγεία, διατροφή, λογοτεχνία, Μινωικός Πολιτισμός, βουνό, χλωρίδα και πανίδα.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News