default-image

H... κινηματογραφημένη Αθήνα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο

Κρήτη
H... κινηματογραφημένη Αθήνα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 σε μια κατάμεστη αίθουσα στο βιβλιοπωλείο Public, στο Ηράκλειο, η παρουσίαση του βιβλίου "World Film Locations Athens" που επιμελήθηκαν η Ειρήνη Σηφάκη, η Αφροδίτη Νικολαΐδου και η Άννα Πούπου. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Intellect, παρουσιάζει εμβληματικές αλλά και λιγότερο γνωστές τοποθεσίες γυρισμάτων ελληνικών και ξένων ταινιών στην Αθήνα, μεταφέροντας τους αναγνώστες-θεατές σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται σημαντικές ελληνικές ταινίες, όπως η "Μαγική Πόλη" και η "Στέλλα", αμερικάνικες παραγωγές του '50 και '60 όπως οι ταινίες "In the cool of the day", "Boy on a Dolphin", "Ποτέ την Κυριακή" άλλα και πρόσφατες όπως "Το διπλό πρόσωπο του Ιανουαρίου", ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και ταινίες δημιουργών του νέου ελληνικού κινηματογράφου όπως οι Μαρκετάκη, Παναγιωτόπουλος, Νικολαΐδης, Μανθούλης, Αγγελόπουλος. Ανάμεσά τους θα βρούμε και ξένες παραγωγές, ξένες b movies όπως η ταινία "Anthropophagus" - ταινία με cult πλέον status - κατασκοπικά θρίλερ και περιπέτειες που γυρίστηκαν στην Αθήνα τη δεκαετία του '70. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβολές της αθηναϊκής κοινωνίας και γεωγραφίας από τη μετά-ολυμπιακή περίοδο στα χρόνια της κρίσης.

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Σηφάκη, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο και βασική επιμελήτρια του τόμου, «μέσα από αυτό θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα ευρύ κοινό να ανακαλύψει την κινηματογραφημένη Αθήνα προβάλλοντας ταυτόχρονα τον ελληνικό κινηματογράφο διεθνώς».

Η δημοσιογράφος Γωγώ Σωτηρίου, που συντόνισε τη συζήτηση, μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου οδηγού για την Αθήνα και για το ρόλο του κινηματογράφου στην προώθηση του πολιτισμού. Η Ειρήνη Σηφάκη έδειξε αποσπάσματα από ταινίες που έχουν γυριστεί στην Αθήνα από το 1924 έως σήμερα και αναφέρθηκε στον τρόπο που ο κινηματογράφος έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις πόλεις και τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου, αποτυπώνοντας παράλληλα τις κοινωνικές συνθήκες, τα κυρίαρχα πρότυπα διαβίωσης και το πνεύμα της κάθε εποχής.

Ο Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Παν/μιου Κρήτης, αναφέρθηκε στις οικονομικές και συμβολικές επιδράσεις της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, συζητώντας και παραδείγματα από το διεθνή κινηματογράφο και τον τρόπο που αποτύπωσαν και ανέδειξαν συγκεκριμένες πόλεις.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, του οποίου το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι το τέλος της παρουσίασης, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που τόνισαν ότι είναι απαραίτητο το βιβλίο αυτό να μεταφραστεί στα Ελληνικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News