default-image

Παρουσιάστηκαν τα "Εκκλησιαστικά μελοποιήματα Π. Βλαστού"

Πολιτισμός
Παρουσιάστηκαν τα "Εκκλησιαστικά μελοποιήματα Π. Βλαστού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 10η Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας μουσικής εκδόσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με τίτλο "Εκκλησιαστικά μελοποιήματα Παύλου Βλαστού".

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει πρωτότυπα και, μέχρι σήμερα, ανέκδοτα εκκλησιαστικά μελωδήματα του μεγάλου Ρεθυμνίου λαογράφου και μουσικού Παύλου Βλαστού (1836-1926), και έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού εφέτος συμπληρώνονται 200 έτη από την μεταρρύθμιση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής και την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου για την εκμάθησή της. Η σπουδαία αυτή μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε το 1814 από τους Τρεις Διδασκάλους, Χρύσανθο τον εκ Μαδύτου, Αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου, Γρηγόριο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Χουρμούζιο τον Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση και διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής μέχρι τις μέρες μας.

Ο Παύλος Βλαστός, ως μαθητής του Κωνσταντίνου Ψαρουδάκη, ο οποίος διδάχθηκε την Νέα Μέθοδο από τους Τρεις Διδασκάλους, υπήρξε ένας από τους πρώτους μελωδούς που κατέγραψε μουσικά κείμενα στη Νέα Παρασημαντική.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Θεολόγος, λαογραφικός σύμβουλος της Χορωδίας «Παύλος Βλαστός», και μίλησαν: ο κ. Αριστείδης Μιχελουδάκης, τελειόφοιτος Νομικής, πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, με θέμα: «Βιογραφικά στοιχεία Παύλου Βλαστού», ο κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Φιλόλογος, Προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, με θέμα: «Τα μουσικά χειρόγραφα στο αρχείο του Παύλου Βλαστού», ο κ. Εμμανουήλ Σουργιαδάκης, Διδάκτωρ Μουσικολογίας, Πρωτοψάλτης, με θέμα: «Ο Παύλος Βλαστός και η ψαλτική τέχνη» και η κ. Εύα Περπυράκη, Φυσικός, Γραμματέας Χορωδίας «Παύλος Βλαστός», με θέμα "Η πορεία της Χορωδίας Παύλος Βλαστός από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα".

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής "Παύλος Βλαστός", υπό την διεύθυνση του κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγου και Πρωτοψάλτου, απέδωσε ύμνους από τον ψηφιακό δίσκο.

Ο κ. Λεωνίδας Καούνης, απόγονος του Παύλου Βλαστού, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την πραγματοποίηση αυτής της εκδόσεως, η οποία αποτελεί τιμή και αναγνώριση στο πολυσχιδές έργο του μεγάλου Ρεθύμνιου λογίου και λαογράφου.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πολιτιστική αυτή παραγωγή της Τοπικής Εκκλησίας και χαρακτήρισε ως «ελάχιστο αντίδωρο αυτού του τόπου και αυτής της Εκκλησίας προς τον Παύλο Βλαστό» τη μουσική έκδοση, η οποία με πολλή χαρά παραδίδεται στον τόπο μας και στους ανθρώπους του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, και ο κ. Νικόλαος Γιαννακάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών νομού Χανίων "Γεώργιος ο Κρης". Αντίτυπα του ψηφιακού δίσκου προσφέρθηκαν σε όλους τους φιλόμουσους που κατέκλυσαν το χώρο της εκδηλώσεως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News