Πολιτισμός

Εκδήλωση-συζήτηση για τις νέες μορφές εργασιακών συνθηκών

Στις συνθήκες εργασίας που ολοένα και χειροτερεύουν, στην καταστρατήγηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, στην απλήρωτη υπερεργασία, στις σεξιστικές διακρίσεις απέναντι σε γυναίκες και γενικά στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα πολλούς εργαζόμενους θα επικεντρωθεί η συζήτηση που οργανώνει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου.

Θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης, που θα γίνει το Σάββατο 13/12/2014 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο της παλιάς Ακαδημίας, στην Ανδρέα Παπανδρέου 8 στο Ηράκλειο, είναι "Νέες μορφές εργασιακών συνθηκών - Διακρίσεις απέναντι σε γυναίκες και νέους - Η εργοδοτική επίθεση και η συλλογική δράση ως μόνη διέξοδος".

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η Σοφιάννα Λούβρου, γραμματέας πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ιδιωτικός τομέας), και η Ειρήνη Δαφέρμου, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

Αναλυτικότερα, το πλαίσιο της συζήτησης θα περιστραφεί στη διαρκή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας που εκφράζεται από την απλήρωτη υπερεργασία, τις καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων, τις σεξιστικές διακρίσεις απέναντι σε εργαζόμενες, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας, την καταστρατήγηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, που «αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, η οποία, επίσης, σταδιακά αποσαρθρώνεται», όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο παράλληλα καλεί όλους τους εργαζομένους να παραστούν στην εκδήλωση-συζήτηση.

«Σωρεία αντεργατικών νόμων, με κύρια την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μεθοδεύεται από την κυβέρνηση. Τα δήθεν "προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας" (ΕΣΠΑ, voucher κ.λπ.) χρησιμοποιούν την ανεργία σα δούρειο ίππο για την περαιτέρω διάλυση κεκτημένων και τη θεμελίωση συνθηκών πλήρους εκμετάλλευσης, με τους νέους εργαζομένους-ανέργους να δέχονται μια ιδιαίτερη επίθεση μέσα από αυτά. Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην "πολιτισμένη Ελλάδα" των μνημονίων και της κρίσης είναι εδώ. Και η απάντηση των εργαζομένων/ανέργων;

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ακραίων εργοδοτικών αυθαιρεσιών απέναντι σε εγκυμονούσα συνάδελφο (περίπτωση "Πάνθεον"), αλλά και τις αντίστοιχες περιπτώσεις που βγήκαν στη δημοσιότητα ανά την Ελλάδα, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για όλα τα παραπάνω».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχουν μέσω της ανακοίνωσής τους εκπρόσωποι του Σωματείου, μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και από άλλα σωματεία και συλλογικότητες, καθώς, όπως επισημαίνουν, «πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συσπείρωση και ο διακλαδικός συντονισμός των εργαζομένων. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας είναι κοινός αγώνας όλων μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σωματεία και συλλογικότητες, εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές, μαθητές, να συμμετέχουν με τοποθετήσεις στην εκδήλωση.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους.

Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη».

Σχόλια