Πολιτισμός

Ανησυχούν οι Βρετανοί για τον Ιλισσό

Έντονες είναι οι ανησυχίες του Βρετανικού Τύπου ότι το επίμαχο άγαλμα του Έλληνα θεού Ιλισσού από τα μάρμαρα του Παρθενώνα το οποίο δανείστηκε από το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης θα βρεθεί στη δίνη διπλωματικών… καταιγίδων που μπορούν να μετατραπούν σε τυφώνα με τον κίνδυνο το γλυπτό να μην επιστρέψει ποτέ πίσω στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο λόγος είναι η έντονη αντίδραση της Ελλάδας και η ψυχρότητα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση με αφορμή την Ουκρανία. Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στην Daily Mail ότι οι Ελληνικές Αρχές ουδέποτε ζήτησαν επισήμως την επιστροφή των γλυπτών πόσο μάλλον το δανεισμό τους.  

Η μεταφορά του αγάλματος έγινε πάντως, με απόλυτη μυστικότητα για λόγους ασφαλείας, ενώ προκάλεσε νέα διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου με παρέμβαση ακόμα και του Έλληνα πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1803 όταν ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά στη Βρετανία, που ένα από αυτά έφυγε από το Βρετανικό Μουσείο.  

Το άγαλμα θα εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.   

Σχόλια