Πολιτισμός

Προβολή σχολικών ντοκιμαντέρ στο Ρέθυμνο

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου παρουσιάζει στον κινηματογράφο "Απόλλων" (Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη) δυο σχολικά ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Πρόκειται για "Το Φαράγγι των Μύλων" (διάρκεια 25' λεπτά) και "Τα Χέρια" (διάρκεια 21' λεπτά). Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στις 6 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα σχολικά ντοκιμαντέρ αφορούν στην τοπική οικολογία, την υδροκίνηση στις προ-βιομηχανικές κοινωνίες και τη χειρωνακτική εργασία.

Tο πρώτο ντοκιμαντέρ αφορά στο οικολογικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο Φαράγγι των Μύλων και το πρόγραμμα ανάδειξης και αναψυχής που υλοποιείται σήμερα. Η ζωτική λειτουργία των νερόμυλων αρχίζει τους μεσαιωνικούς χρόνους, συνεχίζεται την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία και σταματά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πολιτιστική τους αξία όμως εξακολουθεί να υπάρχει.

Μια από τις χρήσεις του αλευριού που παρήγαγαν παρουσιάζει το δεύτερο ντοκιμαντέρ.

Οι μαθητές της Τάξης Ε2' συνεργάστηκαν με τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτζόγλου (Αρχαιολογική Υπηρεσία), τη γεωπόνο κ. Νικολέτα Γκολφινοπούλου (Τμήμα Πράσινου του Δήμου Ρεθύμνου), και την οικ. Γεωργίου Χατζηπαράσχου (Εργαστήριο Φύλλου Κρούστας).

Τη μουσική έγραψε ο μουσικοσυνθέτης κ. Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, το σχεδιασμό και την εκτύπωση της αφίσας έκανε το "Φώτο Ρέθυμνο".

Οι εκπρόσωποι του 3ου Δημοτικού Σχολείου τους ευχαριστούν θερμά για την εθελοντική τους συνεισφορά, όπως και τον κινηματογράφο "Απόλλων" για τη φιλοξενία.

Σχόλια