Πολιτισμός

Γ.Σ. του Συλλόγου "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό"

Ο Σύλλογος "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" μετά το πέρας της μεγάλης έκθεσης το Νοέμβρη στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, καλεί όλα τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο χώρο της "Σχολής Σχέσεων", Γκάλι 8, πάροδο της Χρυσοστόμου στο ύψος του "Γκλόρια", για συνολικό απολογισμό των δραστηριοτήτων του 2014 και προγραμματισμό του 2015.

Ο Σύλλογος δέχεται νέα μέλη, με διάθεση να συνεισφέρουν. Η εγγραφή είναι 20 ευρώ και το έτος 30 ευρώ. Για το 2015 προγραμματίζονται εξαιρετικές δραστηριότητες και θα ο Σύλλογος θα χρειαστεί τη συμμετοχή όλων.

Καταστατικό Πολιτιστικού Σωματείου με την επωνυμία: "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό"

Άρθρο 1:

ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΈΔΡΑ

Ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία "ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" και έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Για την δραστηριότητα του σωματείου στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται και οι μεταφράσεις της επωνυμίας του σε άλλες γλώσσες, όπως «COMMUNICATING WITH THE MINOAN CIVILIZATION», κ.ο.κ.

Άρθρο 2:

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του Σωματείου είναι η προώθηση των πνευματικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων του Μινωικού Κόσμου στο ευρύ κοινό της γενέτειράς του Κρήτης, στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσα από την συσπείρωση και την επικοινωνία ειδικών επιστημόνων, καλλιτεχνών, χειροτεχνών, φιλότεχνων, φιλελλήνων κ.ά., ιδιαίτερα με παιδιά και νέους.

Άρθρο 3

Την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών επιδιώκει το Σωματείο:

1. Με την πραγματοποίηση μαθημάτων και σεμιναρίων σχετικών με την ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού των Μινωιτών.

2. Με το κάλεσμα ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για τη διενέργεια ομιλιών, ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

3. Με την διδασκαλία παιδιών, εφήβων και φοιτητών διαδραστικά, στη φύση, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α.

4. Με την διενέργεια ξεναγήσεων από αρχαιολόγους και ξεναγούς σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους.

5. Με τη δημιουργία εργαστηρίων τέχνης και χειροτεχνίας που θα επιλαμβάνονται εικαστικοί και χειροτέχνες.

6. Με την διενέργεια ετήσιων εκθέσεων έργων τέχνης και χειροτεχνίας, με διεθνή συμμετοχή και περιοδεύοντα χαρακτήρα.

7. Με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγή η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά τις αρχαιότητες την προστασία τους κ.λπ.

8. Με την δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου προβολής έργων, που θα δημιουργούνται σε εργαστήρια και θα συμμετέχουν σε εκθέσεις.

9. Με την υποστήριξη/δημιουργία θεματικών πολιτιστικών, χειροτεχνικών πάρκων σε όλη την Κρήτη.

10. Με την δημιουργία ειδικών χώρων, πρόσφορων, για την πώληση έργων τέχνης σχετικών με το Μινωικό Πολιτισμό, καθώς και προϊόντων της κρητικής γης (κρασί, λάδι, μέλι κ.α.).

11. Με την διανομή δημοσιευμένων εκδόσεων και καταλόγων έργων τέχνης.

12. Με την δημιουργία ιστοσελίδας και την παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ.

13. Με την αναβίωση χορογραφιών και τελετουργιών του Μινωικού Πολιτισμού.

14. Με αφιερώματα και βραβεύσεις προς τιμήν αξιόλογων ερευνητών και αρχαιολόγων του Μινωικού πολιτισμού, καθώς και αριστούχων φοιτητών της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Σχολής Ξεναγών.

15. Με την ίδρυση βιβλιοθήκης και ψηφιακού αρχείου.

16. Με την διοργάνωση πολιτιστικών, διαδραστικών κατασκηνώσεων.

17. Με την υποστήριξη ανασκαφικών δραστηριοτήτων των αρχαιολογικών σχολών, μέσα από την εύρεση οικονομικών πόρων / χορηγιών, εθελοντική προσφορά εργασίας κ.α.

18. Με την συγκρότηση επιτροπών επεξεργασίας και μελέτης θεμάτων που άπτονται του σκοπού του Σωματείου.

19. Με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέτρο προς επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού, παραστάσεις ενώπιον των αρχών, άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κ.λπ.

20. Με συμμετοχή σε άλλες ανάλογες οργανώσεις, συνεργασία με μορφωτικά και άλλα ιδρύματα και λοιπούς οργανισμούς.

21. Με την έκδοση περιοδικών, προγραμμάτων, βιβλίων, καταλόγων εκθέσεων, ψηφιακών δίσκων, μουσικών έργων κ.ο.κ..

22. Με την παραδοχή ότι «τα μουσεία και οι αρχαιότητες είναι τα σχολεία της κοινωνίας» συντονίζει δραστηριότητες (π.χ. Πολιτιστικών Συλλόγων πολλών περιοχών για κοινές δράσεις ή βοηθά στη σύνδεση των σχολείων με τις αρχαιότητες) που στοχεύουν στα παραπάνω.

Σχόλια