Πολιτισμός

Παρουσιάζεται η "Ιθάκη"… του Μιχάλη Τζανάκη

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Τζανάκη με τίτλο "Ρέθυμνο - Ιθάκη" παρουσιάζει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου το βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης". Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου στην οδό Καντανολέων, στις 8:30 το βράδυ.

Με το συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι Αρετή Βουράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου, και Ρένα Παπαδάκη, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ρέθυμνο. Πρώτη Οκτώβρη 1979. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Σοχώρας, ένας δάσκαλος διακόπτει το μάθημα της Πατριδογνωσίας έπειτα από έναν εκκωφαντικό θόρυβο που έρχεται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Η έκρηξη του μότορσιπ "Πανορμίτη" στη Σούδα θα φέρει στο φως ένα οικογενειακό δράμα, αλλά κι ένα ξεκίνημα για δυο ζωές, της Ελένης και του Γρηγόρη, που η μοίρα θα τα φέρει έτσι ώστε να ξανασυναντηθούν στην ίδια πόλη, το πανέμορφο και γραφικό Ρέθυμνο, αρκετά χρόνια μετά. Αργότερα ο αναπάντεχος χωρισμός τους θα τους φέρει πολύ μακριά. Την Ελένη στην Ανατολική Κένυα, να εργάζεται σε αναπτυξιακό έργο ελληνικής ΜΚΟ, και τον Γρηγόρη στους Γιατρούς του Κόσμου να προσφέρει βοήθεια σε "καυτές" ζώνες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το "κουβάρι" της ζωής θα ξετυλιχθεί και για τους δύο ήρωες με μια "βαριά" και τόσο διαφορετική "κληρονομιά" που κουβαλούν απ' τις οικογένειές τους. Όσο αυτό το κουβάρι της ζωής των ηρώων ξετυλίγεται, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια παλιές αλλά και νέες ιστορίες που θα τους καταστήσουν μοιραία πρόσωπα, προερχόμενα από δύο διαφορετικές "Ελλάδες" του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Μυστικά και ψέματα και για τους δυο θα έρθουν στο φως. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα της δυστυχίας, της πολιτικής διαφθοράς, της μαζικής φυγής των νέων στο δρόμο της μετανάστευσης, στο δρόμο της δικής τους Ιθάκης...».

Σχόλια