Πολιτισμός

Εκδήλωση για την κατοχή και την αντίσταση '41-'44

Ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" της Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Κατοχή και Αντίσταση 1941-1944: Νέοι ιστορικοί, νέες έρευνες". Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:00 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία".

Η περίοδος 1940-1950 της νεοελληνικής ιστορίας έχει εύστοχα αποκληθεί "η κρίσιμη δεκαετία". Τα τελευταία χρόνια η δεκαετία αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ιστοριογραφικών ερευνών, καθώς πλειάδα νέων ερευνητών, αλλά και παλαιότερων, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν. Έχουν επίσης διεξαχθεί έντονες συζητήσεις στον τύπο. Νέα τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις έρχονται στο φως. Έχουν μάλιστα διατυπωθεί απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, εντοπίζονται αναλογίες στην εποχή της Κατοχής και στη σημερινή περίοδο. Πρόσφατα η αναγόρευση του ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Στο προαναφερόμενο πλαίσιο, ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" Κρήτης θεωρεί χρήσιμη και επίκαιρη τη δημόσια συζήτηση, με τη συνεισφορά ειδικών ερευνητών, σχετικά με την ιστορική περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, που ακόμα διχάζει την ελληνική κοινωνία.

Τρεις νέοι ιστορικοί θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες έρευνες τους σχετικά με την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.

• Ο Βασίλης Μανουσάκης, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει τη διδακτορική του διατριβή, Οικονομία και πολιτική στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελληνική οικονομία στη "Νέα Ευρώπη" του Άξονα και το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας με τους κατακτητές, που υποστήριξε τον Οκτώβριο του 2014.

• Ο Γιάννης Σκαλιδάκης, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του: Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), Αθήνα, εκδόσεις Ασίνη, 2014.

• Ο Βαγγέλης Τζούκας, διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, που δίδαξε παλαιότερα με σύμβαση στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του: Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-144. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη, Αθήνα, Εστία, 2013.

Οι εισηγήσεις θα περιλαμβάνουν αναφορές στην ιστορία της Κρήτης αυτής της περιόδου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα συντονίσει ο Νίκος Ποταμιάνος, ιστορικός, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχόλια