default-image

Ενδιαφέρον Δήμου για το Ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή

Κρήτη
Ενδιαφέρον Δήμου για το Ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σημαντικό μνημείο της πόλης που έχει μείνει στην αφάνεια και στα αζήτητα, και μάλιστα είχε μπει πέρσι πωλητήριο από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του, θα επιχειρήσει να διασώσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Ο λόγος για τον περίφημο ναό του Ιωάννη του Βαπτιστή, στα Ψαράδικα, έναν εκ των 4 βενετσιάνικων ναών στο κέντρο της πόλης που ανήκουν σε ιδιώτες, τον οποίο ο Δήμος εξετάζει εκ νέου να αποκτήσει από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες αν και εφόσον καταφέρει να βρει σχετική χρηματοδοτική πηγή, που δεν είναι άλλη από το Πράσινο Ταμείο που χρηματοδοτεί την απαλλοτρίωση και την εξαγορά κοινόχρηστων χώρων...

Αν καταφέρουν στη Λότζια να βρουν άκρη μέσω του Πράσινου Ταμείου, τότε θα γίνει προσπάθεια απόκτησης του συγκεκριμένου ναού από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι θέλουν να πωλήσουν το ναό αλλά όχι, όπως είναι εύλογο, με το αζημίωτο. Αφού μιλάμε για ένα κτίσμα εμβαδού 500 τ.μ. στην καρδιά του Ηρακλείου, με την εμπορική αξία του ακινήτου να εκτιμάται από 1,5 ως 2 εκατομμύρια ευρώ! Κόστος μεγάλο ασφαλώς, στο οποίο ακριβώς είχαν "κολλήσει" τα διαχρονικά σχέδια του Δήμου Ηρακλείου για εξαγορά τόσο του ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στη συμβολή ακριβώς της 1821 με την Καρτερού, όσο και των άλλων 3 βενετσιάνικων ναών που δυστυχώς δεν έχουν αναδειχθεί ως μνημεία και τόποι επισκέψιμοι.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στη συμβολή της 1821 με την Καρτερού, κατασκευάστηκε το 1271 και αποτελούσε ναό του τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών, ενώ επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τέμενος του Μαχμούτ Αγά ή Σεϊτάν Ογλού.

Οι τέσσερις ναοί

Είναι ένας από τους τέσσερις βενετσιάνικους ναούς που κατά την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη πουλήθηκαν σε ιδιώτες ως ανταλλάξιμη περιουσία. Οι άλλες 3 βενετσιάνικες εκκλησίες, χτισμένες μεταξύ του 13ου και του 16ου αιώνα, που βρίσκονται ακόμα σε χέρια ιδιωτών, είναι: α) του Αγίου Ονουφρίου, που βρίσκεται στην κεντρική αγορά, σε πάροδο της 1866 (Τσικριτζή), β) του Αγίου Γεωργίου του Βενετικού, που βρίσκεται στα παλιά Βαρελετζίδικα, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, και γ) της Αγίας Αναστασίας στην οδό Δελημάρκου.

Δεδομένου ότι και οι 4 βενετσιάνικοι ναοί βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου, η εκτίμηση της αξίας τους είναι τεράστια.

Εξαρχής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαγοράς από πλευράς του Δήμου είχε εκδηλωθεί για 2 ναούς, της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ο Δήμος είχε κάνει προχωρημένες συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των δύο ναών, και μάλιστα είχε πάρει στα χέρια του και σχετικές εκτιμητικές εκθέσεις για την αξία τους από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, με βάση τις οποίες η αξία του μεν ναού της Αγίας Αναστασίας, που έχει εμβαδόν 312 τ.μ., εκτιμούνταν τότε σε περίπου 700.000 ευρώ, ενώ η αξία του ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, που έχει εμβαδόν περίπου 500 τ.μ., εκτιμούνταν σε σχεδόν τριπλάσια τιμή. Και ενώ ο Δήμος φαινόταν έτοιμος να αγοράσει το ναό της Αγίας Αναστασίας, όπως και εκείνον του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή το 2008, έκτοτε "πάγωσαν" οι συζητήσεις και το θέμα κάπου είχε ξεχαστεί.

Μετά από μια τριετία σιγής ιχθύος, ο Δήμος Ηρακλείου επανήλθε το 2011 για το ναό της Αγίας Αναστασίας στην οδό Δελημάρκου. Η προσπάθεια δεν είχε ευοδωθεί, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται κατόπιν στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στα Ψαράδικα.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News