default-image

Η Άννα Φερετζάκη εκθέτει τις κούκλες της

Πολιτισμός
Η Άννα Φερετζάκη εκθέτει τις κούκλες της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σειρά εκδηλώσεων του Εκπαιδευτηρίου "Το Παγκρήτιον" με τίτλο "Ξανά στο σχολείο τους: οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς" εγκαινιάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, για τον εορτασμό των 50 χρόνων του σχολείου. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία όλων των εκδηλώσεων και η ζεστή ανταπόκριση των αποφοίτων να εκθέσουν το έργο τους επιτρέπουν στο σχολείο να συνεχίσει να τους προσφέρει βήμα λόγου και έκφρασης. Έτσι, τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη φορά η απόφοιτος του "Παγκρητίου" Άννα Φερετζάκη με την έκθεση εικαστικής-θεατρικής κούκλας, στο χώρο του σχολείου.

Η Άννα Φερετζάκη γεννήθηκε το 1974. Πήρε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρημάτων στην Αθήνα (1993-1995), ασχολούμενη παράλληλα με την αγιογραφία και τη ζωγραφική. Από το 1992 ασχολείται με την κατασκευή εικαστικής κούκλας και μαριονέτας και το 1994 λαμβάνει μέρος στο δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κούκλας και Μαριονέτας στην Πάτρα, όπου και παίρνει το Α' βραβείο στην κατηγορία της μαριονέτας. Το 1996 εκθέτει για πρώτη φορά τη δουλειά της στην αίθουσα τέχνης "Αριάδνη" στο Ηράκλειο, με τίτλο "Θεατρική Κούκλα".

Παράλληλα με την κατασκευή εικαστικής κούκλας, το 1998 ξεκινά να εργάζεται στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών "Ζωοδόχος Πηγή" ως ειδική εκπαιδεύτρια, οργανώνοντας το Εργαστήριο Τέχνης για ενήλικες με νοητική υστέρηση και Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Αργότερα, ολοκληρώνει τις σπουδές της, λαμβάνοντας Master of Art (ΜΑ) στο University of Hertfordshire του Λονδίνου, πάνω στην Εικαστική Θεραπεία, Art Therapy (2003-2005). Από το 2005 έως και το 2012 εργάζεται στη "Ζωοδόχο Πηγή" ως εικαστική θεραπεύτρια. Το 2008 κατασκευάζει τις κούκλες για τη θεατρική παράσταση του ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ "Το γαλάζιο πουλί" του Μωρίς Μέτερλινγκ. Από το 2013 έως και σήμερα τελεί πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ειδικών Παιδιών "Ζωοδόχος Πηγή".

Ο κλοσάρ, λοιπόν, του 1870, η "κυρία με τα φτερά" από την Αγγλία του 1770, ο "μέγας ευνούχος" από τα μπαλέτα Schehrazade των αρχών του 20ού αιώνα, ο Ολλανδός αστός του 1680, ο Ελ Πιντόρ και η τραγουδισμένη Δόνια από την Ισπανία του 16ου αιώνα, ο Δανδής του 1670, ο Γερμανός "Μαέστρο" και πλήθος ξωτικών συνθέτουν ένα εκπληκτικό θεατρικό σκηνικό στον κεντρικό διάδρομο του "Παγκρητίου". Μικροί και μεγάλοι μαθητές στέκονται εκστασιασμένοι μπροστά του, προσπαθώντας να γνωρίσουν καλύτερα τις "παραμυθένιες" μορφές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 8 το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 2014 στο "Παγκρήτιο". Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Δεκεμβρίου και είναι ανοικτή για το κοινό από τώρα, καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Οι κούκλες που αγαπήθηκαν… Μόνο καλές κριτικές

Οι μοναδικές κούκλες της Άννας, που εκτέθηκαν πριν από χρόνια στην αίθουσα τέχνης "Αριάδνη", αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μια που κάθε έργο της εντυπωσιάζει και συγκινεί για την τελειότητα της κατασκευής αλλά και την εκφραστικότητα της μορφής.

Για τη δουλειά της Άννας η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη είχε γράψει: «Η τέχνη της Άννας και το παιχνίδι με χρώματα, σχήματα, ιστορία, χαρακτήρες, στο πρόσωπο μιας κούκλας ή σε σύνολα, μας παραπέμπουν σε αξίες σύνθεσης θεατρικών παραστάσεων και παραμυθιών, σε στιγμές σταματημένες, με κοστούμια θεατρικά που απαιτούν γνώσεις ιστορικές, αισθητικής και ήθους διαφόρων εποχών και όλα αυτά με μια προσωπική αντιμετώπιση».

Και ο κ. Γ. Δ. Μιχελάκης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος για το ένθετο "Τέχνες-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" της εφημερίδας "Η Τόλμη", είχε γράψει τότε μεταξύ άλλων: «...(Η Άννα) Έτσι ταξιδεύει στους αιώνες. Ιστορική έρευνα, γνώση της θεατρικής τέχνης, λεπτομέρεια ευαισθησίας και υψηλή αισθητική, κάνουν το παραμύθι πραγματικότητα και την πραγματικότητα παραμύθι». Ανάλογο και το σχόλιο της Βασιλικής Αλεξάκη, μέλους της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Όστρια» της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, στο τεύχος 6 του 1997: «...Ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης βρισκόμαστε σε μια παρέλαση χρωμάτων, σχημάτων και μορφών. Κάθε μορφή και μια ιστορία, είτε οικεία είτε απόμακρη και γι' αυτό μαγευτική...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News