Πολιτισμός

Οι "Μινωικές φρυκτωρίες της Πεδιάδας" από τον Ν. Παναγιωτάκη

Για τις "Μινωικές φρυκτωρίες της Πεδιάδας" - το επικοινωνιακό σύστημα που επινόησαν οι Μινωίτες - θα μιλήσει απόψε Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο "πατέρας" τους, γνωστός αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης. Η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια της έκθεσης "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό" και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.

Ο κ. Παναγιωτάκης θα παρουσιάσει με οπτικοακουστικό υλικό ένα μέρος από την τεράστια επιφανειακή έρευνα στην Πεδιάδα "Μινωικές φρυκτωρίες της Πεδιάδας-Η διάσωση και η ανάδειξή τους". Θα επακολουθήσει συζήτηση με πολίτες και φορείς. Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Λουτσέτης από τα Χανιά θα κλείσει μουσικά τη βραδιά, παίζοντας μια δική του σουίτα στο πιάνο, που συνέθεσε ειδικά πάνω στο θέμα "συνομιλώντας", καθώς και άλλα κομμάτια.

Η Τερέζα Βαλαβάνη, ψυχολόγος, εικαστικός και συγγραφέας, γράφει για τον Νίκο Παναγιωτάκη: «Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '80. Ένας νέος Πεδιαδίτης, καβάλα σ' ένα άλογο, ακολουθεί ακούραστος δύσβατα μονοπάτια. Επί παντός καιρού και επί χρόνια ανεβοκατεβαίνει σε κορυφογραμμές και λόφους, ξεπεζεύει, ερευνά διεξοδικά, ανακαλύπτει. Ανακαλύπτει πολύ περισσότερα απ' ό,τι θα μπορούσε ποτέ κανείς να υποθέσει, ακολουθώντας τα παλιά ξεχασμένα μονοπάτια. Πρόκειται για έναν άγνωστο ακόμα αρχαιολόγο, τον Νίκο Παναγιωτάκη. Η γιοργαλίδικη φοράδα του η Ίρα, δωρεά από τη σύνταξη ενός Βέλγου φιλέλληνα, θα γίνει αχώριστος σύντροφός του και σιωπηλός μάρτυρας πολλών στιγμών έντονης εσωτερικής συγκίνησης. Γιατί η κρητική γη της Πεδιάδας και το Ομφάλιο Πεδίο, που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας και καταγραφής του αρχαιολόγου μας, που συλλέγει στοιχεία για τη διδακτορική του διατριβή, με την αμέριστη συνδρομή των κατοίκων των χωριών, αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, ένα προς ένα, στο νέο άντρα που σκύβει πάνω τους με σέβας, αγάπη, συγκίνηση, φιλομάθεια, καθώς και απεριόριστη υπομονή και επιμονή.

Για να τα βγάλει πέρα, αλλά και θέλοντας ν' αναβιώσει τη ζωή των προγόνων του, νεότερων και αρχαιότερων, ασχολείται ταυτόχρονα με την αρχαιολογική του έρευνα, με τη βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή αιγοπροβάτων. Με μεγάλες οικονομικές στερήσεις και απεριόριστη αντοχή στις κακουχίες και στις απογοητεύσεις, προβάλλοντας σε κάθε χωριό οπτικοακουστικό υλικό και ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους για την άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά τους, ο Νίκος Παναγιωτάκης καταφέρνει να ολοκληρώσει έναν ηράκλειο άθλο, ανακαλύπτοντας στην κυριολεξία "μια Πεδιάδα γεμάτη αρχαία", όπως τιτλοφορεί ο Παναγιώτης Γεωργουδής το αντίστοιχο άρθρο.

Ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη επιφανειακή έρευνα για τα δεδομένα της Ελλάδας, "αλωνίζει" για πάνω από 30 χρόνια μια έκταση οκτακοσίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή της Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου, καταγράφοντας πάνω από 8.000 τοπωνύμια και εντοπίζοντας πάνω από 2.000 αρχαιολογικές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και την ανακτορική θέση στο Γαλατά.

Εξέχουσα θέση στην αρχαιολογική ανακάλυψη του Νίκου Παναγιωτάκη αποτελούν οι μινωικές φρυκτωρίες (ετυμολογικά από το φρυκτός = πυρσός και την ώρα = φροντίδα) της Πεδιάδας, ένα πυκνό πλέγμα 170 τεχνητών σωρών από χώμα και ημικυκλικούς τοίχους και πέτρες, σε σχήμα κόλουρου κώνου, με διάμετρο 15-47 και ύψος 3-8 μέτρα, ώστε να κατοπτεύουν πάνω από το ύψος των δέντρων των δασών. Χρονολογούνται από την παλαιοανακτορική εποχή, κυρίως από το 1900-1700 π.Χ. και βρίσκονταν πάνω σε κορυφές λόφων και κορυφογραμμές, καθώς και στα μινωικά μονοπάτια. Έλεγχαν τη διακίνηση των προϊόντων προς τα παλάτια και τις επαύλεις, τους κινδύνους από εχθρούς και φυσικές καταστροφές, αποτελώντας ένα σύστημα ταυτόχρονα άμυνας και επικοινωνίας. Με τη μετάδοση φωτεινών σημάτων κατά τη νύχτα, σημάτων καπνού, χειρονομιών, πιθανόν κραυγών κατά τη μέρα.

«Οι Μινωίτες είναι ο πρώτος λαός που επένδυσε τόσο πολύ στην επικοινωνία σε συνδυασμό με την άμυνα», επισημαίνει ο Νίκος Παναγιωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια