default-image

Η "Παπλωματού" κάθε Κυριακή στο "Τεχνόπολις"

Πολιτισμός
Η "Παπλωματού" κάθε Κυριακή στο "Τεχνόπολις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η παιδική θεατρική παράσταση "Η Παπλωματού", που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Από αυτήν την Κυριακή 9/11/14 και κάθε Κυριακή (έως 28/12/14) η παράσταση θα ανεβαίνει στον πολυχώρο "Τεχνόπολις" στην Αμμουδάρα Ηρακλείου στις 11:30 π.μ. με είσοδο 5 ευρώ.

Πρόκειται για ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι, βασισμένο στο βραβευμένο παραμύθι "Το δώρο της παπλωματούς"  των Τζεφ Μπρίμπο και  Γκέιλ ντε Μάρκεν που γιορτάζει τη χαρά της προσφοράς, την αξία της γενναιοδωρίας, το άνοιγμα του εαυτού μας στους άλλους. "Το δώρο της παπλωματούς" δίκαια απέσπασε πέντε βραβεία για το περιεχόμενο του (βραβείο-PW Off-The GUFE, Ala Notable Social Studies Trade Book for Young People, Silver Honor για Βιβλίο Επιλογής Γονιών, Book Sense για Παιδικό Βιβλίο της χρονιάς, Βραβείο Ανεξάρτητων Εκδοτών MIDWEST, Καλύτερο Παιδικό βιβλίο).

Η ιστορία…

Μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάχτυλα φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου. Όμως  ποτέ δεν τα πουλά - τα χαρίζει στους φτωχούς και τους άπορους. Ένας άπληστος βασιλιάς, αγέλαστος και κατσούφης, που ζει μέσα στο παλάτι του, έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Ψάχνει, όμως, να βρει εκείνον που θα του χαρίσει  την ευτυχία, έστω ένα χαμόγελο. Έτσι, διατάζει όλους τους πολίτες του να του φέρουν για τα γενέθλιά του (ή για τα Χριστούγεννα!) πολλά  δώρα!!!

Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για το βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις, να μοιράζεσαι; Μπορεί η παπλωματού και τα παιδιά να διδάξουν στο βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα τους κάνει τους θησαυρούς του;

Λίγα λόγια για την παράσταση...

Είναι μια παράσταση γεμάτη χρώματα, πολύχρωμους χαρακτήρες, φαντασία, όμορφη μουσική, χιούμορ, με δυνατές εικόνες θεατρικής δράσης και διάδραση με τα παιδιά.

Τα παιδιά συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Ο βασιλιάς μαθαίνει ότι το να μοιράζεσαι και να δίνεις είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας. Τα παιδιά χορεύουν μαζί του, τον γαργαλάνε, τον τσιμπάνε και προσπαθούν να τον κάνουν να γελάσει. Εκείνος τους χαρίζει δώρα (γυάλινους βώλους και καραμέλες).

Μάλιστα το έργο αποτελεί και μια πρώτης τάξεως εκπαιδευτική πρόταση... Πριν τα παιδιά δουν την παράσταση, θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν έννοιες όπως «φιλανθρωπία» ως το δόσιμο του χρόνου, του ταλέντου και των χρημάτων μας, «κοινό καλό» ως αυτός που κάνει κάτι να βοηθάει τον άλλον ακόμη κι αν είναι δύσκολο ή «λαϊκή παράδοση» ως το σύνολο των έργων (χειροποίητο πάπλωμα) που εκφράζουν το λαό και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αφορμή την παράσταση και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, μπορούν να γίνουν συζητήσεις μέσα στην τάξη που προωθούν τη σκέψη των παιδιών και το διάλογο σχετικά με τις υπηρεσίες και τη συμμετοχή στα κοινά καλλιεργώντας έτσι το πνεύμα της κοινότητας, και να τεθούν ερωτήματα όπως «τι μπορώ να δώσω;», «με ποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω στην κοινότητα;».  

«Κάθε παιδί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Σε κάθε παράσταση δεν ξεχνάμε να τους το υπενθυμίζουμε…», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.

Οι συντελεστές

Στο έργο παίζουν οι Μαρία Σαριτσάμη (Παπλωματού), Κυριάκος Κορογιάννης (βασιλιάς), Λευκοθέα Γεργεριτάκη (στρατιώτης-αφηγητής), Νίκος Σκουλατάκης (στρατιώτης, αφηγητής, αρκούδα).

Σκηνικά: Γιώργος Κλίνης

Κουστούμια: Νάστια Ρεθυμνιωτάκη

Ζωγραφική σκηνικού: Μαρίνα Κανονάκη

Χορογραφίες: Μαρία Καλαϊτζάκη

Ήχος-φώτα: Αλέξανδρος Φιλιππάκης

Παραγωγή THEATRE FACTORY.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News