default-image

Γιώργος Ανδρέου και Κορίνα Λεγάκη στο ΔιαRτηρητέο

Πολιτισμός
Γιώργος Ανδρέου και Κορίνα Λεγάκη στο ΔιαRτηρητέο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Ανδρέου, παράλληλα με τις συναυλίες του με ορχήστρες και μουσικά σύνολα, έχει επιλέξει να παρουσιάζει την άποψη του για την ερμηνεία τραγουδιών "επί σκηνής" με τη λιτή αλλά ουσιαστική προσέγγιση της συνέργειας ενός Πιάνου και μιάς Φωνής.

Κι αυτό επειδή πιστεύει στη "σιωπή της Μουσικής", στη μεγάλη δύναμη της αφαίρεσης που προσθέτει, της λιτότητας που επιτρέπει στη φαντασία του ακροατή να συμπληρώσει τα κενά, να ξαναβρεί τη σχέση του με την ουσία του μουσικού έργου, με τη βαθύτερη αλήθεια του. Επειδή "το Τραγούδι γυμνό" δεν επιτρέπει "κόλπα και καμώματα", μόνο φωτίζει, αποκαλύπτει, δυναμώνει - εκείνα τα τραγούδια που αντέχουν, που επιμένουν, που δικαιώνονται.

Μερικά από τα καλύτερα κονσέρτα του Γιώργου Ανδρέου έχουν συντελεστεί με αυτή τη "Λεπτή Γραμμή Για Μια Φωνή Κι Ένα Πιάνο", με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Αφροδίτη Μάνου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Χρήστο Θηβαίο, το Βασίλη Λέκκα, τη Μελίνα Κανά, την Αθηνά Ανδρεάδη, την Ευτυχία Μητρίτσα.

Στη συναυλία του στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Ανδρέου επιλέγει να συνεργαστεί με την εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη.

Οι δυο τους θα μας παρουσιάσουν - στο ιστορικό κτίριο και νέο καλλιτεχνικό πολυχώρο του Ηρακλείου "ΔιαRτηρητέο" - τραγούδια από τη μεγάλη όσο πολυσύνθετη δισκογραφία του συνθέτη, τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας καθώς και τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών που αγαπούν - τραγούδια που ανασυνθέτει, διασκευάζει και ερμηνεύει στο πιάνο με τον μοναδικό του μουσικό τρόπο ο Γιώργος Ανδρέου.

Γιώργος Ανδρέου - Κορίνα Λεγάκη

Χάνδακος 71, Ηράκλειο / Τ 2815 201555

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή Εισιτηρίου:

Γενική Είσοδος: 8 ευρώ (με ποτό)

Βιογραφικά Σημειώματα

Γιώργος Aνδρέου

O Γιώργος Aνδρέου γεννήθηκε στίς Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα καί στην Ευρώπη όπου ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σχέση - σύνδεση της Eλληνικής μουσικής, τόσο με τα Δυτικά όσο και τα Aνατολικά μουσικά ιδιώματα. Kαρπός των αναζητήσεων του αυτών είναι οι εξής ηχογραφημένοι κύκλοι τραγουδιών σέ μουσική δική του και στίχους δικούς του τις περισσότερες φορές αλλά και σε στίχους Mιχάλη Γκανά, Γιώργου Xρονά, Θοδωρή Γκόνη, Παρασκευά Kαρασούλου, Διονύση Καρατζά, Oδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Aθανασόπουλου, Κώστα Φασουλά, Νίκου Μωραϊτη και άλλων:

KOPITΣI KAI ΓYNAIKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου)

H ΠOΛH ΠOY ONEIPEYTHKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Bιτάλη )

 3) ΔEKA TEΛEYTAIA XPONIA ( Eρμηνεύουν οι: Tάνια Tσανακλίδου,

 Nίκος Ξυδάκης , Στάμος Σέμσης, Kώστας Xαριτάτος,

 Kώστας Παυλίδης , Bασίλης Bασιλόπουλος )

 4) TPAΓOYΔIA TOY ΠAPAΞENOY KOΣMOY ( Eρμηνεύει η Tάνια

 Tσανακλίδου )

 5) MIKPH ΠATPIΔA (Eρμηνεύουν οι: Γιώργος Nταλάρας,

 Eλένη Tσαλιγοπούλου, Aλκίνοος Iωαννίδης, Παντελής Θεοχαρίδης,

 Mόρφω Tσαϊρέλη )

APZENTINA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου )

7) ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου,

 Τάνια Τσανακλίδου, Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Μπάσης,

 Βάκια Σταύρου)

 8) MYΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΙΝΟ (Ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος)

 Μουσικές για τον κινηματογράφο, που έχουν εκδοθεί σε CD:

1) ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ (Μουσική της ομότιτλης ταινίας

 της Όλγας Μαλέα- Τέσσερα τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη.

 Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης,

 Αθηνά Ανδρεάδη, Βασιλική Καρακώστα)

2) ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Μουσική της ταινίας «ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ

 ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ» του Πάνου Καρκανεβάτου- Τρία

 τραγούδια σε λόγια Οδυσσέα Ιωάννου. Ερμηνεύουν οι: Ελένη

 Τσαλιγοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα)

3) GUILT (Μουσική της ταινίας «GUILT» του Βασίλη Μαζωμένου

 - Ένα τραγούδι σε στίχους και ερμηνεία Αθηνάς Ανδρέδη)

 *Kαρπός συνεργασιών μέ άλλους συνθέτες είναι οι εξής εργασίες:

 1) TA MYΣTIKA ΣHMAΔIA σέ συνεργασία μέ τούς: Nίκο Πορτοκά-

 λογλου καί Mανώλη Γαλιάτσο καί ερμηνεύτρια τήν Aναστασία

 2) KAPABI KAPΔIA σέ συνεργασία μέ τούς: Γιώργο Kαζαντζή

 καί Hρακλή Bαβάτσικα καί ερμηνευτή τόν Kώστα Παυλίδη.

 3) ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ σε συνεργασία με τους:

 Μάνο Ξυδού, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Γρηγόρη Κλιούμη,

 Κώστα Λειβαδά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Υφαντή και

 ερμηνεύτρια την ΕλένηΤσαλιγοπούλου.

4) ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ σε συνεργασία με τους: Σωκράτη Μάλαμα,

 Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη.

5) ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε συνεργασία με

 τους: Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζούδιαρη, Κώστα Λειβαδά και

 ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

6) ΧΡΩΜΑ σε συνεργασία με τους: Νίκο Ποτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη,

 Νίκο Ζούδιαρη, Γιώργο Ρωμανό, Κώστα Λειβαδά, Νίκο Ντρέλα,

 Νίκο Ιωακειμίδη και ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 7) ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΟΥΡΑΝΟ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη

 Κραουνάκη, Νίκο Κυπουργό και ερμηνεύτρια την Ελευθερία

 8) ΦΡΕΣΚΟ ΧΙΟΝΙ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη Κραουνάκη,

 Νίκο Ζούδιαρη και Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Βασίλη

 9) ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ - CD αφιερωματικό στο Μάνο Ελευθερίου, με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς να μελοποιούν στίχους του. Το τραγούδι "Πάντα κάτι μένει" (σε ερμηνεία Γιάννη Κούτρα) είναι η συμμετοχή του Γ. Ανδρέου στη συγκεκριμμένη εργασία.

 O Γιώργος Aνδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει συνθέσει πολλά ανέκδοτα ακόμη ορχηστρικά έργα και κύκλους τραγουδιών. Eνδεικτικά αναφέρεται η μουσική του για το ντοκυμανταίρ του Παναγιώτη Καρκανεβάτου ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, την ταινία της Ολγας Μαλέα ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, τις ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ και ΡΟΥΛΕΜΑΝ, την ταινία GUILT του Βασίλη Μαζωμένου (2009-Φεστιβάλ Μόντρεαλ, Φεστιβάλ Γκόα Ινδίας, Φεστιβάλ Καϊρου, Νύχτες Πρεμιέρας Αθηνών), την τανία του Αντώνη Καφετζόπουλου ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ. Στο θέατρο αξίζει να αναφερθούν οι συνεργασίες του με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (στο έργο ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ του Τζ. Φορντ), με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ (στον ΟΡΕΣΤΗ του Γιάννη Ρίτσου [2001], τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη [2002], την ΗΛΕΚΤΡΑ του Ευριπίδη [2003], την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη [2004] καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο έργο ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ του Λόρκα [2006] και το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο έργο ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ Πέμπτη πράξη του Σαίξπηρ. Πρόσφατες θεατρικές του μουσικές [2009] Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ του Μολιέρου (Φεστιβάλ Αθηνών - σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος), η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ του Δ. Βυζάντιου (συμπαραγωγή από ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ - ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης - Τάσος Ράντζος) και ο ΑΜΛΕΤ του Σαίξπηρ (συμπαραγωγή Φεστιβαλ Φιλίππων και ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ - ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ με σκηνοθέτη το Γιάννη Λεοντάρη).

 Mέ τις πολλαπλές ιδιότητες τού διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nίκο Ξυδάκη, Γιώργο Nταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Παπάζογλου, Nίκο Πορτοκάλογλου, Xάρη καί Πάνο Kατσιμίχα, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Aφροδίτη Mάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Παντελή Θαλασσινό, Nίκο Zούδιαρη, Γιώργο Zήκα, Mίνωα Mάτσα, Στάμο Σέμση, Kώστα Xαριτάτο, Mανώλη Γαλιάτσο, Υπόγεια Ρεύματα, Έλυτρον, Βασίλη Παϊτέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Γιώργο Κούκιο, Αθηνά Ανδρεάδη, Ορέστη Ντάντο, Ευτυχία Μητρίτσα καί άλλους. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα και σύνολα. Από το 2000 είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, ενός θεσμού με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων της ελληνικής περιφέρειας. Από το 2009 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live'n'studio της Sonymusic Greece, με στόχο την ανάδειξη - δισκογραφική και «επί σκηνής» - νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Κορίνα Λεγάκη

Η Κορίνα Λεγάκη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασικό και τζαζ τραγούδι, πιάνο και ορθοφωνία ενώ συμμετείχε στο «Εργαστήρι φωνητικής τέχνης» του Σπύρου Σακκά. Κεντρική της καλλιτεχνική δράση αποτελεί η συνεργασία της με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και συναυλιακά με το συγκρότημα Αρμός, το free jazz σχήμα Outward Bound, καθώς και με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη.

Έχει ηχογραφήσει τρείς προσωπικούς δίσκους ("Χορός με τη Βροχή" - με τραγούδια διαφόρων, "Ταγκό για Τρεις" - σε μουσική Δ. Μαραμή και στίχους Μιχάλη Γκανά, "Kymatographos" - με διασκευές τραγουδιών για τον κινηματογράφο). Συμμετέχει επίσης στο CD "Άνεμοι και Παλίρροιες" του συγκροτήματος Αρμός.

Ο Kymatographos (τρίτος προσωπικός δίσκος της Κορίνας Λεγάκη) έχει ηχογραφηθεί με επιμέλεια παραγωγής από τον Παναγιώτη Μάργαρη. Περιλαμβάνει τραγούδια των: Eden Ahbez, Luiz Bonfa, Μίκη Θεοδωράκη, Ελένης Καραΐνδρου, Astor Piazzolla, Nicola Piovani, Zbigniew Preisner, Antonio Pinto, Sony Bono.

Στον δίσκο Kymatographos η Κορίνα Λεγάκη συναντά τον καταξιωμένο δεξιοτέχνη της κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη και τον πολυοργανίστα και συνθέτη Γιώργο Κατσάνο. Οι τρείς τους επανασυστήνουν δώδεκα τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ερμηνευμένα με τον ξεχωριστό στυλιστικό τρόπο της Κορίνας Λεγάκη, τρόπο μουσικό και θεατρικό, με δημιουργικές επιρροές τόσο από την Ελληνική όσο και τη διεθνή μουσική παράδοση του κινηματογραφικού τραγουδιού.

Η Κορίνα Λεγάκη έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα - μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Sani Festival Χαλκιδικής, στο Μινωικό Παλάτι Μαλίων, στα 44α Δημήτρια Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Ύδρας, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ, στο Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, στον Πολυχώρο "Ιανός" στην Αθήνα, στο Half Note Jazz Club Αθηνών, στο Beton 7 Arts.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News