default-image

Το παζάρι βιβλίου ξανά στην Κρήτη

Πολιτισμός
Το παζάρι βιβλίου ξανά στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο παζάρι βιβλίου των  Εκδοτών, για δεύτερη φορά στην Κρήτη στο Ηράκλειο στη λεωφόρο Καλοκαιρινού 70-72 σε δύο οφόρους (στο πρώην πολυκατάστημα Φωκάς), από 1 Οκτωβρίου  έως 29 Νοεμβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως 9 το βράδυ και Σάββατα από τις 10 το πρωί έως 8 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες θα είναι κλειστά.

Σημαντική ανακοίνωση για το παζάρι βιβλίου στο Ηράκλειο

Στις 25.10.2014 δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα του Ηρακλείου άρθρο όπου περιγράφεται η δικαστική διαμάχη του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου (Σ.Ε.Β.Η.) με το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος, φορέα της διοργάνωσης του Παζαριού Βιβλίου στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού 70-72 στο Ηράκλειο.

Θα θέλαμε καταρχήν να εκφράσουμε την ιδιαίτερη έκπληξη και την έντονη δυσαρέσκεια μας για τη μονοδιάστατη παρουσίαση του θέματος, στην οποία αποτυπώνονται αποκλειστικά και μόνον οι θέσεις του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου. Η συντάκτρια του εν λόγω άρθρου δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει από το Σωματείο μας να εκφράσει και αυτό τις θέσεις του, υποχρέωση που της επιβάλλουν οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συντάκτης ανέπτυξε στο άρθρο της με πληρότητα τις θέσεις του Σ.Ε.Β.Η., παρουσιάζοντας ισχυρισμούς του ανωτέρου Σωματείου, οι οποίοι ξεπερνούν τα όρια του ποινικά κολάσιμου, ως πραγματικά και αποδεδειγμένα γεγονότα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα κατωτέρω:

Το σωματείο μας είναι μη κερδοσκοπικό, εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις μέρες που διανύουμε, όπου η κρίση έχει αγγίξει το χώρο του βιβλίου όσο ποτέ άλλοτε, το Σωματείο μας είναι το μόνο που συνεχίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις για το Βιβλίο ανά την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πλήρως τα έξοδα διεξαγωγής και προώθησης ενώ ταυτόχρονα:

- Προσφέρει εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο σε όλες τις περιοχές όπου διοργανώνει εκδηλώσεις. Ήδη και στο Ηράκλειο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς για διάθεση εκ μέρους του Σωματείου δωρεάν βιβλίων σε βιβλιοθήκες και σχολεία.

- Εισφέρει στη διάδοση του βιβλίου διαθέτοντας βιβλία των Εκδοτών που λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις μας σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.

- Στηρίζει τις μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τα μέσα να προωθήσουν και να κάνουν γνωστό στο ευρύ αναγνωστικό κοινό το εκδοτικό τους έργο.

- Χωρίς καμία επιχορήγηση από το Κράτος, παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα Σωματείο εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού αλλά με τις δικές μας δυνάμεις, καταφέρνουμε να προωθούμε τη διάδοση του βιβλίου και να επεκτείνουμε το αναγνωστικό κοινό.

Τέλος αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη που έχει ανοιχθεί μεταξύ του Σωματείου μας και Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου να τονισθεί ότι ο εν λόγω Σύλλογος δεν κατάφερε να πείσει ούτε στις 17 ούτε στις 24 Οκτωβρίου τις προέδρους του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου για το βάσιμο των ισχυρισμών του, και απορρίφθηκαν δις τα σχετικά Αιτήματα του για διακοπή της λειτουργίας του παζαριού μας.

Η Αίτηση για λήψη Ασφαλιστικών Μέτρων του Σ.Ε.Β.Η. εναντίον του Σωματείου μας συζητήθηκε την 24.10.2014 και αναμένουμε την έκδοση απόφασης επ' αυτής. Επειδή ως Σωματείο σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και την κρίση της, το Παζάρι μας θα παραμείνει ενεργό, συνεχίζοντας την προσπάθεια μας να παρέχουμε στο κοινό μας το πολιτιστικό αγαθό του βιβλίου με τρόπο προσιτό. Καλούμε το κοινό του Ηρακλείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής να το επισκεφθεί, να έρθει κοντά με τα έργα των Εκδοτών μας και να το στηρίξει, όπως άλλωστε έκανε όλες αυτές τις μέρες λειτουργίας του έως τώρα.

Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών - βιβλιοπώλων Ελλάδος (ΕΣΕΒΕ) διοργανώνει με τη συμμετοχή 150 εκδοτικών οίκων το 2ο Παζάρι Βιβλίου στην Κρήτη, στο Ηράκλειο.

Το πρώτο παζάρι βιβλίου είχε διοργανωθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2013 στο εμπορικό κέντρο "Talos Plaza", αλλά φέτος μεταφέρθηκε σε δύο ορόφους στο κέντρο της πόλης στην Λεωφ. Καλοκαιρινού 70-72 (στο πρώην πολυκατάστημα Φωκάς) με περισσότερους εκδότες και τίτλους βιβλίων από την προηγούμενη φορά.

Το παζάρι βιβλίου έγινε θεσμός για την πόλη του Ηρακλείου αλλά και για ολόκληρη τη Κρήτη.

Στο παζάρι διατίθενται βιβλία που έχουν εκδοθεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν και που κατά κανόνα δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων με τιμή τουλάχιστον 70% λιγότερο, σε σχέση με την αρχική τιμή που είχαν στα βιβλιοπωλεία.

Όλα τα βιβλία διαθέτουν αυτοκόλλητη ετικέτα barcode με την τελική τιμή πώλησης ώστε το κοινό να βλέπει την τιμή που αγοράζει το κάθε βιβλίο.

Στα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης απαντάμε με διέξοδο πολιτισμού.

250.000 βιβλία -  150 εκδοτικών επιχειρήσεων σε τιμές που αρχίζουν από 0,50 μόλις λεπτά.

Βιβλία όλων των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες.

Λογοτεχνία κλασσική και μοντέρνα, ελληνική και ξένη, ποίηση, παιδική λογοτεχνία αλλά και εικονογραφημένα, κόμικς, άλμπουμ, λευκώματα, βιβλία για μαγειρική, για το αυτοκίνητο. Βιβλία ιστορικά, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, πολιτικά αλλά και οικονομίας. Βιβλία για κάθε ηλικία, βιβλία ΟΛΩΝ των κατηγοριών.

Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στο ποσό η στην ποσότητα αγοράς και η είσοδος είναι ελεύθερη. Μπορεί να αγοράσει κανείς και ένα μόνο βιβλίο με 0,50 λεπτά.

Μόνο με μια επίσκεψη από κοντά, θα μπορέσει να δεί κανείς και την ποικιλία αλλά και τις απίστευτες τιμές που εκποιούνται τα βιβλία, κάνοντας τα προσιτά σε όλους.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10 το πρωί έως 9 το βράδυ / Σάββατα από τις 10 το πρωί έως 8 το βράδυ / Κυριακές και Αργίες κλειστά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News