default-image

Ημερίδα για τα 190 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων 4 Μαρτύρων

Πολιτισμός
Ημερίδα για τα 190 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων 4 Μαρτύρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, της αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης κ. Μαίρης Λιονή, του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, των αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Εντιμολογ. κ.κ. Νικολάου Ξεξάκη και Μιχαήλ Τρούλη, και κληρικών και θεολόγων από όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 25ης Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, οι εργασίες της ημερίδας του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων με θέμα: "Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Η ημερίδα, μετά από πρόταση του Επισκόπου μας κ. Ευγενίου προς τον πρόεδρο του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Γεώργιο Στριλιγκά, εντάχθηκε στο πρόγραμμα των επταήμερων εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την επέτειο των 190 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου.

Τις εργασίες της ημερίδος χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Μιχαήλ Τρούλη,  Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με θέμα: "Οι Τέσσερεις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου και ο Ναός τους", ακολούθησαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Ο Αιδεσ. Πρωτ. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγικής, ιστορικός και συγγραφέας, μίλησε με θέμα: "Οι Νεομάρτυρες και το Πατριαρχείο στην Τουρκοκρατία".

Ο κ. Μιχαήλ Τσακιράκης, Θεολόγος, ανέπτυξε το θέμα: "Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας".

Ο κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Θεολόγος και συγγραφέας, εισηγήθηκε το θέμα: "Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Αγιότητα και προβληματισμοί".

Ο κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, επίκουρος καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: "Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων στο χθες και το σήμερα. Ιστορία, παραδόσεις και θρύλοι σε Υμνο-αγιολογικά κείμενα, στον ποιητικό λόγο".

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε με θέμα: "Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες του 20ού αιώνα. Στοιχεία για μια ανθρωπογεωγραφία του αίματος".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News