Πολιτισμός

Τρία πρώτα βραβεία για την "Ομάδα Αντίβαρο"

Εντυπωσίασε με την πρώτη της εμφάνιση στο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Ιεράπετρας η «Ομάδα Αντίβαρο» του Ρεθύμνου και, με τρία πρώτα βραβεία στις αποσκευές της, μεταφέρει την παράστασή της στα Χανιά, για μια μόνο βραδιά στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 9μμ.

Η παράσταση απέσπασε τα βραβεία πρωτότυπης μουσικής (Στέλιος Ζουμαδάκης), χορογραφίας (Ειρήνη Μοσχάκη) και φωτισμών (Γιώργος Πριναράκης), ενώ ψηφίστηκε ως τρίτη καλύτερη παράσταση του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο 25 Οκτωβρίου κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ. Η διάκριση στους συγκεκριμένους τομείς δείχνει και την επιμονή της «Ομάδας Αντίβαρο» σε μια ειδική, ξεχωριστή θεατρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε για να υπηρετηθεί ειδικά το πρωτοποριακό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Κωμωδία: τραγωδία μονόπρακτη, που παρουσιάζει τη Δευτέρα.  

Το άγνωστο έργο του μεγάλου κρητικού δραματουργού που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιλέχτηκε σαν εναρκτήριο της ομάδας για να δείξει τον ερευνητικό πειραματικό χαρακτήρα που φιλοδοξεί να διατηρήσει και στη συνέχεια. Γραμμένο γύρω στα 1908, όταν ο Καζαντζάκης ήταν ακόμα φοιτητής στην Αθήνα, θεωρείται το πιο πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο θεατρικό του. Παρουσιάζοντας έντονες ομοιότητες με δυο από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά πρωτοποριακά δράματα, το Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτ και το Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ,  το έργο εντυπωσιάζει όχι μόνο για την πρωτοπόρα γραφή του αλλά και για το χρόνο της συγγραφής του, αφού ο Καζαντζάκης προηγείται αρκετές δεκαετίες από τους δυο ευρωπαίους ομοτέχνους του. Στο έργο αυτό της νεότητας του Καζαντζάκη συναντά κανείς πολλές από τις ιδέες που ο μεγάλος λογοτέχνης και διανοητής θα αναπτύξει περισσότερο στα μετέπειτα μεγάλα του κείμενα.

Το Παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη επέλεξε την παράσταση για να συνεχίσει την πολύ πλούσια δράση της τον τελευταίο καιρό, μετά τις παραστάσεις της Ασκητικής στο Μπρόσνερο και στα Χανιά. Σημαντική υπήρξε επίσης η ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη, ενώ η οργάνωση της παράστασης γίνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Η διάρκειά της είναι 50 λεπτά και οι κρατήσεις των εισιτηρίων έχουν ήδη ξεκινήσει τηλεφωνικά.  Παίζουν: Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, Ευθύμης Καρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου.  Πρωτότυπη μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης. Χορογραφία: Ειρήνη Μοσχάκη. Φωτισμοί: Γιώργος Πριναράκης. Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης.  

Σχόλια