default-image

Εορτασμός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου

Πολιτισμός
Εορτασμός της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγία Σκέπη είναι η Χάρη και η προστασία της Παναγίας. Ονομάστηκε Αγία Σκέπη από ένα όραμα που είδε ο Όσιος Ανδρέας στο Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας (η Παναγία σκέπαζε με ένα πέπλο τους πιστούς που παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία).

Εμφανίσεις της Αγίας Σκέπης υπήρξαν και στα Αλβανικά Βουνά κατά τον πόλεμο του 1940, όπου πολλοί στρατιώτες αυτοί τη φορά την είδαν ολοζώντανη να τους σκεπάζει και να τους προστατεύει από τις σφαίρες και τι βόμβες, άλλοι και ως σύννεφο να τους κρύβει ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

Έτσι καθιερώθηκε να εορτάζει την 28 Οκτωβρίου, ως ανάμνηση Θείας Προστασίας της Παναγίας.

Στο Ηράκλειο η μοναδική Εκκλησία της Αγίας Σκέπης που υπάρχει είναι στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, στο λόφο όπου βρίσκεται η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης στην οδό Αλκιβιάδου 8.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Προδρόμου Ξενάκη.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου

Στις 6 το πρωί θα τελεστεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Το απόγευμα στις 16:30 θα τελεστεί εσπερινός και οι Χαιρετισμοί προς την Αγία Σκέπη.

Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί όπως προσέλθουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News