Πολιτισμός

Αγωνία για τα μυστικά του τρίτου θαλάμου

Με τις έρευνες στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, για τον οποίο η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη επιμένει ότι είναι ο ταφικός, προχωρούν οι ανασκαφές από σήμερα στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

Οι έρευνες, που έχουν μπει πια στον τρίτο μήνα, είχαν σταματήσει στον τρίτο θάλαμο λόγω της αποκάλυψης ολόκληρου του περίτεχνου ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, καθώς η επιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη είχε επικεντρωθεί στην αποκάλυψη αυτή που έγινε στο δεύτερο θάλαμο και στη συνέχεια στις εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν όλες τις μεμονωμένες ψηφίδες που βρήκαν και να τις δώσουν σε ειδική ομάδα που θα συνθέσει ψηφίδα-ψηφίδα το έργο στο μέσον του, όπου υπάρχει κενό, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε.

Ωστόσο τώρα η αγωνία για την ταυτότητα του "ενοίκου" του αρχαίου τάφου κορυφώνεται με τη συνέχεια των ερευνών στον τρίτο θάλαμο.

«Οι εργασίες προχωρούν πόντο-πόντο», δήλωσε στο in.gr η Άννα Παναγιωταρέα, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι μπορεί να φέρει στο φως η ανασκαφή.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δεν αποκλείεται να εντοπιστεί και εκεί ένα δεύτερο ψηφιδωτό, το οποίο θα δώσει στοιχεία και θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού που βρίσκεται μέσα στον τάφο.

Όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει κάπου γραμμένο το όνομα του "ενοίκου" του τάφου. Διαφορετικά πιστεύουν ότι θα υπάρχει τουλάχιστον κάποια αναπαράστασή του, με την οποία θα γίνει γνωστή η ιδιότητα (π.χ. στρατιωτικός) του προσώπου που βρίσκεται στο μνημείο.

Το εκπληκτικό ψηφιδωτό που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και το οποίο απεικονίζει την Περσεφόνη μαγεύει όλον τον πλανήτη προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό. Οι ειδικοί μετά και την αποκάλυψη του προσώπου της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό θεωρούν ότι ενισχύεται η εκδοχή ότι πρόκειται για μακεδονικό βασιλικό τάφο.

Ο ένοικος του τύμβου δεν έχει αποκαλυφθεί, τα έως τώρα ευρήματα όμως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4 αιώνα π.Χ. και πως είναι θαμμένο ένα πρόσωπο πιθανότατα από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το κατεστραμμένο τμήμα στο κέντρο της παράστασης, με την Κατερίνα Περιστέρη να απαντά: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

Αισιόδοξη πως οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στο δεύτερο θάλαμο του Τύμβου Καστά δήλωσε στο "Σκάι" η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τόνισε πως από τις ως τώρα έρευνες έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα που έχουν αποκοπεί από το ψηφιδωτό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος ως και 20 εκατοστά, αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες.

Συμπλήρωσε πάντως πως το έργο αποκατάστασης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, χωρίς να προσδιορίσει τη διάρκεια των έργων.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως η παράσταση του ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων, καθώς έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες.

«Τώρα την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή», συμπλήρωσε.

Νέο 3D σχέδιο για την Αμφίπολη με την Περσεφόνη!

Εντωμεταξύ, ένα νέο τρισδιάστατο σχέδιο με τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και το εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την Περσεφόνη, δημιούργησε και έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα Greektoys.org.

Πίσω από τις Καρυάτιδες βρίσκεται το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, η οποία απεικονίζεται ντυμένη με έναν πολύπτυχο λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψος του στήθους, με τα μαλλιά της να ανεμίζουν και το αριστερό χέρι υψωμένο προς τα πάνω.

Σχόλια