default-image

Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη

Πολιτισμός
Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη πραγματοποιούν για 17η χρονιά αυτή τη Δευτέρα η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Περιφέρεια Κρήτης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στις 7 το απόγευμα.

Ο Νίκος Παναγιωτάκης, διαπρεπής βυζαντινολόγος και επιφανής κρητολόγος, καθόρισε με το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο και τις πάνω από 125 δημοσιευμένες μελέτες του τους τομείς της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας και της Κρητικής Λογοτεχνίας της περιόδου της Αναγέννησης, στην οποία εντάσσεται και η ανάδειξη της κρητικής περιόδου των νεανικών χρόνων της ζωής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που θα αποτελέσει το θεματικό άξονα των ομιλιών της εκδήλωσης.

Η σε βάθος γνώση του της περιόδου της Βενετοκρατίας στην Κρήτη τού επέτρεψε να φωτίσει άγνωστες όψεις των συνθηκών διαμόρφωσης τόσο της προσωπικότητας όσο και του έργου του Θεοτοκόπουλου, αλλά και να τεκμηριώσει την ξεχωριστή θέση του, ως πιο φημισμένου ανάμεσα στους διακόσιους περίπου ζωγράφους του Χάνδακα της περιόδου.

Πρόγραμμα ομιλιών

Θα μιλήσουν οι Στέφανος Κακλαμάνης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ταξίδι στις μορφές και στις ιδέες: "Τα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου" του Ν. Μ. Παναγιωτάκη», Μαρία Καζανάκη, ιστορικός της Βυζαντινής Τέχνης, με θέμα "Η συμβολή του Νίκου Παναγιωτάκη στη μελέτη της κρητικής περιόδου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου", Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα "Ο Νίκος Παναγιωτάκης στα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου", και Παναγιώτης Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα "Αναζητώντας τον Δομήνικο στη Ρώμη: τεκμήρια και υποθέσεις".

Συντονίζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News