Πολιτισμός

Η ΘΟΚΝΗ στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ) έχει τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσει (εκτός διαγωνισμού) τη φετινή της παράσταση στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, την τραγωδία του Ευριπίδη "Μήδεια" το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στην Ιεράπετρα, στις 9 μ.μ.

Η "Μήδεια" έκανε "πρεμιέρα" τον περασμένο Ιούλιο (12 & 13) στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου (Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις") με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση κοινού. Ακολούθησε στις 26 Αυγούστου η παρουσίαση στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου στο Φουρνί - Αρχάνες. Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, η παράσταση δόθηκε στο Ρέθυμνο (θέατρο "Ερωφίλη", Φορτέτζα) με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και τη συνεργασία της ΕΛΜΕ Νομού Ρεθύμνης, ενώ επαναλήφθηκε στο Ηράκλειο στις 18, 23 & 24 Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο Μ.Χ.). Παραστάσεις με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ και της Περιφέρειας Κρήτης προγραμματίζονται και για τις άλλες πόλεις σε συνεργασία με τις τοπικές ΕΛΜΕ.    

Η παράσταση αποτελεί αποτέλεσμα της εργαστηριακής και ερευνητικής δοκιμής-σπουδής της ομάδας πάνω στην ξεχωριστή μετάφραση-απόδοση της "Μήδειας" από τον Γιώργο Χειμωνά.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Περαντωνάκης, ενώ την πρωτότυπη μουσική ο συνθέτης Δημήτρης Χατζάκης, ο οποίος δίδαξε και τον ενδεκαμελή Χορό στο επί σκηνής τραγούδι.

Την ένδυση επιμελήθηκε η συνάδελφος εικαστικός Ντεσισλάβα Τοπάλοβα και τις μάσκες κατασκεύασε ειδικά η συνάδελφος αισθητικής Μαρία Γραικού. Στην παράσταση συμμετέχουν δεκαεννέα μέλη, συνάδελφοι και μη, της ομάδας.

Συντελεστές

μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς, σκηνοθεσία Αντώνης Περαντωνάκης μουσική Δημήτρης Χατζάκης, ένδυση Ντεσισλάβα Τοπάλοβα, μάσκες Μαρία Γραικού, βοηθός σκηνοθέτη Ελένη Γιαμαλάκη, βοηθός διδασκαλίας Ειρήνη Κουρλετάκη, σκηνική ιδέα-κίνηση Χορού Αντώνης Περαντωνάκης, μουσική διδασκαλία/φωτισμοί Δημήτρης Χατζάκης, ψιμύθια: Μαρία Γραικού, Κωστής Μανιάς. Αφίσα-πρόγραμμα: Χρυσόστομος Σπετσίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τροφός: Μαρία Οικονομάκη, Παιδαγωγός: Γιώργος Παυλίδης,   Μήδεια: Κατερίνα Σαβουλίδη, Κρέοντας: Κώστας Πηγάκης, Ιάσονας: Λευτέρης Κουφάκης, Αιγέας: Άρης Βελιδάκης, Άγγελος: Γιάννης Κοσόγλου.

Χορός Κορινθίων Γυναικών: Ιωάννα Κωστάκη, Μάρω Σωμαράκη, Γεωργία Φραγκιουδάκη, Σοφία Αποστολάκη, Εύη Πουλή, Μαρία Ακρασάκη, Μαριάννα Σφακιανάκη, Πελαγία Παναγιωτάκη, Ολίνα Παντίδη, Μαρία Δρακάκη, Ιωάννα Φιωτάκη, Λίτσα Καλογερίδη. Ακόλουθος Κρέοντα: Κωστής Μανιάς

Η ΘΟΚΝΗ , σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά το συγγραφέα κ. Θανάση Χειμωνά  για την άδεια χρήσης της μετάφρασης του πατέρα του, την εικαστικό κ. Μαρία Ζερβού για τη συνεργασία και την άδεια χρήσης της φωτογραφίας της στην αφίσα και το πρόγραμμα, και το σκηνοθέτη κ. Νίκο Τζαφερίδη  για τη χρήση εικόνων από την ταινία του Light / Observer, Nikos Tzaferidis (vinsky), 2007.

Ελένη Γιαμαλάκη (σχόλια πάνω στο 'σώμα' της Μήδειας)

«Η "Μήδεια" επιχειρεί τη φυγή από τη βαρβαρότητα και το άλογο της αρχέγονης κοινωνίας. Ο έρωτας είναι το όχημα προς τον έλλογο πολιτισμένο κόσμο τον οποίο αντιπροσωπεύει ο Ιάσων. Αυτή η φυγή δε μπορεί να γίνει χωρίς μάχες αιματηρές και (ανθρωπο)-θυσίες. Ωστόσο, και ο καινούργιος κόσμος αποδεικνύεται εξίσου βάρβαρος και πιο κίβδηλος. Η Μήδεια δεν ανήκει πια ούτε εδώ ούτε εκεί. Δεν έχει άλλη διαφυγή. Αν τώρα τα παιδιά είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης των βαρβαροτήτων, επιλέγει να διακόψει τη διαιώνισή τους».

Σχόλια