default-image

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γ. Μανουσάκη στο Δραπέτι

Κρήτη
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γ. Μανουσάκη στο Δραπέτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ιωάννης Εμμ. Μανουσάκης: 14 Ιουνίου 1942 - Η θυσία" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αυτήν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. στο Δραπέτι, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του δασκάλου Γιάννη Μανουσάκη που εκτελέστηκε στις 14 Ιουνίου 1942 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ) Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδος και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στις 11 π.μ., στο Μνημείο πεσόντων Δραπετίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών, καθώς και κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλη Βουλγαράκης, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις 11:30π.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο εκπρόσωπος Εργαστηρίου Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας & Νεοελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Πατεράκης, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου, κ. Μιχάλης Βουλγαράκης, και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μανουσάκη, κ. Γεώργιος Μιχ. Μανουσάκης.

Ομιλίες

- «Γιάννης Μανουσάκης - Η Θυσία»: Εισηγητής ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Καστελίου.

- «Η σύλληψη του Γιάννη Μανουσάκη», εισηγητής ο Αλκιβιάδης Μανουσάκης, γιος του αείμνηστου Ιωάννη Εμμ. Μανουσάκη.

Στις 12:15 μ.μ., στον αύλειο χώρο της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετίου θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Στις 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετίου.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μανουσάκης

Ο Γιάννης Μανουσάκης γεννήθηκε στο Δραπέτι Μονοφατσίου το έτος 1915. Γιος του παπα-Μανόλη Μανουσάκη από τη Γαρίπα και της Καλλιόπης Χριστινάκη από το Δραπέτι. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, ο Γιάννης Μανουσάκης είχε εννιά αδέρφια. Το Μιχάλη, το Γιώργη το Δημήτρη, τη Μαρία, τη Βιργινία, την Ευανθία, την Αννίκα, την Ελένη και την Τασούλα.

Ο Γιάννης Μανουσάκης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, παπάς και δάσκαλος, του μετέδωσε την αγάπη του για την πατρίδα. Σε ηλικία 7 ετών βίωσε τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον τόπο μας. Στις 6 Ιουλίου 1935 αποφοίτησε από το 5/τάξιο Διδασκαλείο Ηρακλείου με διευθυντή τον Σταύρο Μπουρλώτο και υποδιευθυντή τον Στάμο Γλύκα. Διορίζεται δάσκαλος στο χωριό Στόλοι και παντρεύεται τη Δέσποινα Φουντουλάκη. Αποκτά δύο παιδιά, τον Αλκιβιάδη και τον Μανόλη.

Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει δάσκαλο στο χωριό Στόλοι. Δεν επιστρατεύεται και δεν παίρνει μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Στη Μάχη της Κρήτης πολεμά τους εισβολείς Γερμανούς στο Ηράκλειο με περισσό θάρρος. Την 1η Ιουνίου 1941, ημέρα κατάληψης της Κρήτης, επιστρέφει με πίκρα στους Στόλους. Μετέχει από την πρώτη στιγμή στην Αντίσταση του Κρητικού λαού απέναντι στους κατακτητές. Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου το 1942 συλλαμβάνεται στους Στόλους και οδηγείται στις φυλακές Ηρακλείου στο πάρκο Θεοτοκόπουλου. Η σύλληψή του έγινε ύστερα από υπόδειξη δοσίλογων και το Γιάννη Μανουσάκη συλλαμβάνει το απόσπασμα του βάρβαρου Φριτς Σούμπερτ.

Το πρωί της 14ης Ιουνίου 1942 οδηγείται με άλλους σαράντα εννιά Κρήτες πατριώτες στην περιοχή Ξηροπόταμος Ηρακλείου και εκτελείται ως αντίποινα για τα σαμποτάζ των αεροδρομίων Καστελλίου και Ηρακλείου που έγιναν στις 10 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα. Ο Γιάννης Μανουσάκης ήταν είκοσι εφτά χρονών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News