default-image

Κ. Τασούλας: "Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη για τα Μάρμαρα"

Πολιτισμός
Κ. Τασούλας: "Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη για τα Μάρμαρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διάρκεια της ξενάγησης, που κράτησε μισή ώρα, η δικηγόρος τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών και φυσικά τα φώτα όλων των ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συρρεύσει από νωρίς έξω από το Μουσείο Ακρόπολης.

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην Unesco, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, στη συνέντευξη Τύπου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία των τριών νομικών από τη Βρετανία, Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, και του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

Συνάντηση πρωθυπουργού με τους Βρετανούς νομικούς για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν μεταξύ άλλων οι τρεις νομικοί από τη Βρετανία, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Το τραγικό της ιστορίας είναι πως το μισό της ζωφόρου είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και το άλλο μισό στο εξωτερικό», ανέφερε ο Ντέιβιντ Χιλ στην Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ, κατά τη διάρκεια της ξενάγησή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μαζί με τη νομική ομάδα του δικηγορικού γραφείου «Doughty Street Chambers», ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή. Τους συνόδευε ο υπουργός Πολιτισμού, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως επίσης και ο συγγραφέας Νίκολας Γκέιτς.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, που κράτησε μισή ώρα, η δικηγόρος τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών και φυσικά τα φώτα όλων των ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συρρεύσει από νωρίς έξω από το Μουσείο Ακρόπολης. H λιβανέζικης καταγωγής 36χρονη δικηγόρος στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στις αρχαϊκές κόρες, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και την πολύχρωμη διακόσμηση των ενδυμάτων. Η επιφανής επισκέπτρια φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην υψηλή τους τέχνη και άγγιξε φευγαλέα τη «Χιώτισσα», τη μικρή κόρη που ανασηκώνει χαριτωμένα τον ιωνικό της χιτώνα με το αριστερό της χέρι και φέρει περίτεχνη κόμμωση.

Η ξενάγηση συνέχισε με μια στάση μπροστά στο άγαλμα του γυμνού εφήβου «Παιδί του Κριτίου» και σε άλλα αριστουργήματα της αίθουσας με τα αρχαϊκά έργα, συνέχισε στη «Νίκη Σανδαλιζομένη» - τμήμα πλάκας που παριστάνει μια Νίκη που σκύβει να τακτοποιήσει το σανδάλι του ανασηκωμένου δεξιού ποδιού της ενώ η ίδια στρέφεται προς τα αριστερά με τα φτερά της απλωμένα πίσω της. Ο Δημήτρης Παντερμαλής και ο Κώστας Τασούλας ξενάγησαν, επίσης, την ομάδα των προσκεκλημένων στις Καρυάτιδες, πριν από την τελική άνοδο στην αίθουσα του Παρθενώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News