default-image

Διαδραστική συνάντηση για την Τέχνη και την Επιστήμη

Κρήτη
Διαδραστική συνάντηση για την Τέχνη και την Επιστήμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η "Πυξίδα της Πόλης", στα πλαίσια του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών και της δράσης cine-Μαθήματα, διοργανώνουν μια διαδραστική συνάντηση για την Τέχνη και την Επιστήμη με ερωτήματα όπως "Πόσο πουλάει η επιστήμη σήμερα;", "Τι αγοράζει η Τέχνη από την επιστήμη;", "Μιλούν επιστημονικά οι δημοσιογράφοι;", "Εκλαΐκευση της Επιστήμης, μύθοι και πραγματικότητες!" το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:30 π.μ.: Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας  

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συναντά μαθητές και καθηγητές και συζητά για την εμπειρία από την ομάδα "Θαλής και Φίλοι".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστεί η εμπειρία της Λέσχης Ανάγνωσης Μουσικού Σχολείου Πειραιά και της Λέσχης Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου Σούδας, εργασία που δουλεύουν ταυτόχρονα με αφορμή το βιβλίο "Ο Μέτοικος και η Συμμετρία" του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

12 μ.: Τέχνη, Επιστήμη και δημόσιος Λόγος

Με αφορμή το βιβλίο "Το Φάντασμα της Όπερας" του Στέφανου Τραχανά και το βιβλίο "Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά" του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Συζητάμε για την Τέχνη, την Επιστήμη και το δημόσιο Λόγο

Τη συζήτηση θα προκαλέσουν οι:

Τεύκρος Μιχαηλίδης, καθηγητής Μαθηματικών-συγγραφέας

Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικής, πρόεδρος Εκδοτικής Επιτροπής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, συγγραφέας

Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας

Η Ομάδα "Θαλής + Φίλοι"

H Ομάδα "Θαλής + Φίλοι" είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο.

Τα δυο βιβλία τα οποία θα αποτελέσουν και το έναυσμα της συνάντησης αποτελούν τα πρόσφατα πονήματα των Στέφανου Τραχανά ("Το Φάντασμα της Όπερας", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και Τεύκρου Μιχαηλίδη ("Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά", εκδ. "Πατάκης") και έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό με τη γλαφυρότητα αλλά και την οξυδέρκεια με την οποία πραγματεύονται τα θέματά τους.

Οι Στέφανος Τραχανάς και Τεύκρος Μιχαηλίδης

Ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς μέσα από "Το Φάντασμα της όπερας" παρουσιάζει τις αναζητήσεις της σύγχρονης επιστήμης και της εξηγητικής της δύναμης, στη συνέχεια επικεντρώνεται στις ρίζες του φαινομένου επιστήμη, όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά στο μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό του, που λέγεται Γαλιλαίος.

Στο πασίγνωστο μιούζικαλ "Το Φάντασμα της όπερας" του Andrew Lloyd Webber, το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Gaston Leroux, ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, αρνούνται, όμως, να τον αντικρίσουν.

Ο Στέφανος Τραχανάς αξιοποιεί αλληγορικά την ιστορία του Φαντάσματος της Όπερας για να μιλήσει με τρόπο εξαιρετικά εύστοχο και κατανοητό για την περίφημη αρχή της αβεβαιότητας και την ανάδυση της ζωής στο σύμπαν, καθώς και για τη σημασία της επιστήμης στον πολιτισμό μας. Θέματα τα οποία αποκαλούνται, συχνά, δυσπρόσιτα. Από την ανάγνωση των πρώτων σελίδων του βιβλίου, ο αναγνώστης κατανοεί ότι κανένα θέμα δεν είναι, τελικά, δυσπρόσιτο, αρκεί να υπάρχει ένας χαρισματικός αφηγητής που να το γνωρίζει σε βάθος και να έχει την επιθυμία να το αφηγηθεί με εύληπτο τρόπο.

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των Μαθηματικών. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων "Τα Νέα", "Ελεύθερος Τύπος", "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή".

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Θαλής+Φίλοι", που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα Μαθηματικά και τον Πολιτισμό.

Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l'Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Το βιβλίο "Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά" αποτελεί το τελευταίο συγγραφικό εγχείρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Μέσα από τους διαλόγους της ανήσυχης έφηβης και του περιστασιακού της µέντορα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στον µαγικό και τόσο παρεξηγηµένο κόσµο των Μαθηµατικών γνωρίζοντας τόσο τη γοητεία της θεωρητικής έρευνας όσο και τις εντυπωσιακές εφαρµογές των Μαθηµατικών σε κάθε πτυχή της καθηµερινότητάς µας. Κι όταν, έχοντας τελειώσει τις σπουδές της, η Άννα θα βρίσκεται πια σε αναζήτηση ενός θέµατος για το διδακτορικό της, θ' αναλάβει η ίδια το ρόλο του µέντορα, για να µας ξεναγήσει σε µερικές από τις περιοχές της σύγχρονης, ζωντανής µαθηµατικής έρευνας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας προσδιορισμού αλλά και γεφύρωσης της σχέσης Επιστήμης και Τέχνης αλλά και ανίχνευσης των διαδρομών εκλαΐκευσης τους έρχεται η παρέμβαση του καθηγητή δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ Αντώνη Σκαμνάκη, ο οποίος θα καταθέσει τον προβληματισμό του για τον τρόπο διαχείρισης από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ των εννοιών της σύγχρονης επιστημονικής παραγωγής αλλά και του πολιτισμού στην πορεία προς την εκλαΐκευσή τους.

Αναλυτικά πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών -  cine-Istories 2014 - στη διεύθυνση: http://cine-istories2014.blogspot.gr/

Πληροφορίες: Ματθαίος Φραντζεσκάκης (υπεύθυνος Δράσης).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News