default-image

Η Μ. Κωνσταντουδάκη για τον Γκρέκο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κρήτη
Η Μ. Κωνσταντουδάκη για τον Γκρέκο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη διάλεξη της Μαρίας Κωνσταντουδάκη, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεχίζεται το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 11, η σειρά ομιλιών για τον Γκρέκο που οργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης (21.6.2014-25.10.2014), στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Στην ομιλία της Μαρίας Κωνσταντουδάκη, με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος από το Χάνδακα στη Βενετία και τη Ρώμη: Η βυζαντινή παράδοση και η σαγήνη της δυτικής τέχνης», θα αναδειχθεί η εξέλιξη της τέχνης του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από υψηλής στάθμης φιλέρευνο μαΐστορα της βυζαντινής παράδοσης στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, σε καλλιτέχνη ευεπίφορο στη σαγήνη της βενετικής ζωγραφικής και άλλων αισθητικών πόλων στη Βενετία και τη Ρώμη. Θα διερευνηθούν οι τρόποι και τα μέσα αυτής της μεταμόρφωσης, η επιλογή και οικειοποίηση στοιχείων από την τέχνη της Αναγέννησης και του Μανιερισμού και η έκφρασή τους στο έργο του.

Η αφομοίωση εικαστικών και διανοητικών επιδράσεων από αυτή, μια ιδιοφυή, στοχαστική, μαχητική προσωπικότητα, και οι ευκαιρίες μεγάλων παραγγελιών στην Ισπανία οδήγησαν την τέχνη του Γκρέκο σε ένα μανιεριστικό ιδίωμα τόσο πρωτοποριακό για την εποχή του ώστε συχνά έμενε ακατανόητο, ενώ σήμερα γοητεύει ειδικούς και ευρύ κοινό παγκοσμίως.

Το συνολικό πρόγραμμα των ομιλιών βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου: www.historical-museum.gr.

Ακολουθεί η αφίσα της εκδήλωσης:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News