default-image

Από το Λουξεμβούργο στην Κρήτη

Κρήτη
Από το Λουξεμβούργο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μια ευρύτερη και βαθύτερη γνωριμία της Κρήτης και των Κρητών, επισκέπτονται το νησί μας απ' άκρη σ' άκρη από την περασμένη Πέμπτη "Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Μεγάλο-Δουκάτο του Λουξεμβούργου".

Τα μέλη του φιλελληνικού συλλόγου που από το 1950 έως σήμερα προβάλλουν ανελλιπώς την Ελλάδα, αρχαία και νέα μέσα από τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας Ελληνικής γλώσσας, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και επισκέψεων γνωριμίας στη χώρα μας, αποτελούν ανεπίσημους αλλά ουσιαστικούς Πρέσβεις των Ελληνικών Γραμμάτων και Πολιτισμού στην Ευρώπη.

Σε ανταπόδοση της σημαντικής φιλίας και προσφοράς τους στην χώρα μας και στο λαό μας, Κρήτες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, άνθρωποι του Τουρισμού, των Τεχνών και του Πολιτισμού δημιούργησαν το σύλλογο "Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου την Κρήτη"  το 2002.

Προς τιμή τους ο Κρητικός σύλλογος οργανώνει εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, της Περιφέρειας Κρήτης, με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Oι εκδηλώσεις στην Κρήτη

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν : "Έκθεση Φωτογραφίας Λουξεμβούργου-Κρήτης" στην είσοδο του "Μικρού Κηποθέατρου Μάνος Χατζιδάκις". Τα εγκαίνια γίνονται την Τετάρτη 8 του Οκτώβρη το απόγευμα από 6 και 30 έως τις 8 και 30 και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Οκτώβρη από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Επίσημη τελετή απονομής τιμητικής πλακέτας στον Edouard Volter, καθηγητή-ελληνιστή, πρόεδρο του "Φιλελληνικού συλλόγου" από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 και 15 την Πέμπτη 9 Οκτώβρη.

Εικόνες του Λουξεμβούργου και της Κρήτης

Οι φωτογραφίες για το Λουξεμβούργο ανήκουν στον καθηγητή Μαθηματικών και πολυβραβευμένο ερασιτέχνη φωτογράφου,  Μανόλη Παπαδάκη, μέλους της Ελληνικής Φωτογραφικής  Εταιρείας Κρήτης από το 1981 και μέλος του Κρητικού συλλόγου.  Για την Κρήτη οι φωτογραφίες ανήκουν στον Alvin Sold, επί σειρά ετών επί κεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος καθημερινών  εφημερίδων και περιοδικών «Editpress»,γνωστό για τα πολιτικά κύρια άρθρα του και το σημαντικό ρόλο του στους κύκλους των Εκδοτών της Ευρώπης (Επίτιμος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων ENRA) και της Υφηλίου (Μέλος του Δ.Σ. της παγκόσμιας οργάνωσης εφημερίδων WAN-IFRA).

Οι φωτογραφίες του Λουξεμβούργου του κ. Παπαδάκη ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών που έγιναν μεταξύ των Λυκείων ΑΤΗΕΝΕΕ του Λουξεμβούργου και του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου, όπου ήταν  καθηγητής. Οι φωτογραφίες για την Κρήτη του κ. Sold έγιναν το Καλοκαίρι του 2013 οπότε είχε προσφέρει ως δώρο γενεθλίων στον εγγονό του ένα ταξίδι στους Αρχαιολογικούς χώρους του νομού  Ηρακλείου.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν: ο Πρέσβης του Μ-Δ. του Λουξεμβούργου στην Αθήνα κ. Christian Biever και για τη δημοσιογραφική κάλυψη ο Stefan Osοrio   Konig δημοσιογράφος της «Tageblatt» του συγκροτήματος «Editpress» από το Λουξεμβούργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News