Πολιτισμός

Ο Σβάιτσερ συναντά τον Καζαντζάκη

Η τελετή αδελφοποίησης του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στη Μυρτιά. Αντίστοιχη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας, όπου ο μεγάλος ανθρωπιστής είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια και σήμερα λειτουργεί σπίτι-μουσείο για τη ζωή και το έργο του.

Στην τελετή θα παραστούν Γάλλοι, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Φίλων του Άλμπερτ Σβάιτσερ, καθώς και μέλη του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη, υπό το δραστήριο ιδρυτή και πρόεδρό του κ. Jean-Claude Schwendemann. Ανάμεσά τους, η κ. Yvette Renoux, γραμματέας του Ν. Καζαντζάκη στην UNESCO, που θα μιλήσει για τη σχέση της με το ζεύγος Καζαντζάκη, ο χαράκτης Χρήστος Σανταμούρης και ο κ. Jean-Paul Sorg, καθηγητής Φιλοσοφίας και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Φίλων του Άλμπερτ Σβάιτσερ, που θα μιλήσει για τις δύο μεγάλες προσωπικότητες και για τη μεταξύ τους σχέση.

Η ομάδα θα παραμείνει στην Κρήτη για μία εβδομάδα και θα πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων και εκδρομών "Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη", ιχνηλατώντας τους δεσμούς, τις σχέσεις και τις επιρροές που είχε η Κρήτη στη ζωή και την πορεία του Καζαντζάκη.

Οι εκδηλώσεις για την τελετή αδελφοποίησης θα αρχίσουν στις 10:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με εορτασμό στην πλατεία του μουσείου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης και η διευθύντρια των Εκδόσεων "Καζαντζάκη" κ. Νίκη Σταύρου, ενώ θα συμμετέχει και η Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Δυνατή σχέση

Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) ήταν Αλσατός θεολόγoς, μουσικός, φιλόσοφος και γιατρός. Ακολούθησε φιλοσοφικά τον Νίτσε και τον Τολστόι, ενώ τη φιλοσοφία και τη δράση του παραλλήλιζε ο Νίκος Καζαντζάκης με αυτήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1953 του απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ίδρυση νοσοκομείου στην Γκαμπόν της Αφρικής, ενώ το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.

Με τον Καζαντζάκη συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας, στις 11 Αυγούστου 1955, και από τότε ξεκίνησε μια σχέση ουσιαστική, που τη χαρακτήριζε η αδερφική αγάπη και αφοσίωση. Οι δύο άντρες, εκτός του ότι μοιράζονταν κοινές φιλοσοφικές και ιδεολογικές θεωρίες, αποτελούσαν ο ένας για τον άλλο πρότυπο ζωής και στάσης απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη και τον πόνο.

Ο λόγος του Σβάιτσερ καθοριστικός και βαρύνουσας σημασίας για τον Νίκο Καζαντζάκη και η χαρά του τεράστια όταν διάβαζε τις επιστολές όπου τον αποκαλούσε «αδερφό». Ο Σβάιτσερ, μάλιστα, ήταν ένας από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφτηκαν στην κλινική του Φράιμπουργκ, στις 25 Οκτωβρίου του 1957, μία μέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Καζαντζάκης αφιερώνει το έργο του "Ο φτωχούλης του Θεού" στον Άλμπερτ Σβάιτσερ, τον Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας, όπως τον αποκαλεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια