Πολιτισμός

Αναζητώντας σκοπό… Νέα κυκλοφορία από τις ΠΕΚ

Κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το νέο σύγγραμμα του Λευτέρη Ζούρου με τίτλο "Σε αναζήτηση σκοπού σε ένα κόσμο χωρίς σκοπό".

Ο σκοπός είναι τροφή, σαν το ψωμί. Το να λέμε ότι το ψωμί είναι για το σώμα και ο σκοπός για την ψυχή είναι λάθος. Γιατί δεν υπάρχει σώμα χωρίς ψυχή και ψυχή χωρίς σώμα. Πρόκειται για «ένα και το αυτό». Η διαφορά είναι ότι για το ψωμί γνωρίζουμε τις φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του. Γνωρίζουμε το «πώς» λειτουργεί ως τροφή. Μας πήρε κάποιες χιλιάδες χρόνια να φτάσουμε ως εκεί. Για το σκοπό δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο αυτό, αλλά είναι ζήτημα χρόνου.

Γνωρίζουμε όμως κάτι πολύ σημαντικό: ότι το σύμπαν πορεύεται χωρίς σκοπό, ότι ο σκοπός είναι έξω από τη φύση, ότι είναι απλώς μια ταμπέλα που εμείς κολλήσαμε επάνω της. Σ' αυτό δε διαφέρουμε πολύ από το τετράχρονο παιδί και τον Άγιο Βασίλη που κατεβαίνει από την καμινάδα. Σε λίγα χρόνια ο Άγιος Βασίλης θα αποτελεί για το παιδί μια ευχάριστη ανάμνηση μιας αυταπάτης. Δεν είναι τόσο εύκολο με το σκοπό. Γιατί από τη στιγμή που ο σκοπός αναγνωριστεί ως αυταπάτη θα έχει χάσει την αξία του ως τροφή.

Φτάνουμε έτσι μπρος στο μεγάλο δίλημμα. Απ' τη μια είναι η «χωρίς σκοπό» πραγματικότητα. Απ' την άλλη είναι η βιοτική μας ανάγκη για σκοπό. Δε βοηθάει να επιβάλουμε στον εαυτό μας την εντύπωση ότι υπάρχει σκοπός. Το να ζούμε σε μια «ενσυνείδητη» αυταπάτη δεν είναι λύση. Τι μας απομένει;

Το βιβλίο προτείνει ότι υπάρχουν υποκατάστατα του σκοπού και καλεί τον αναγνώστη να τα ανακαλύψει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια