Πολιτισμός

Ο Ψηλορείτης κατηφόρισε στο Ηράκλειο

Με τεράστια επιτυχία παρά τις καιρικές συνθήκες ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου "Η βραδιά του Ψηλορείτη" στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης. Απίστευτα μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση αλλά και στην καντάδα.  

Αναλυτικότερα, ο κόσμος κατέκλυσε την πλατεία για να απολαύσει "Τη βραδιά του Ψηλορείτη" στο Ηράκλειο. Με λίγη καθυστέρηση λόγω καιρικών συνθηκών, "Η βραδιά του Ψηλορείτη" έριξε την αυλαία των τριήμερων εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014 στις 8:30 μ.μ., με τον Αχιλλέα Δραμουντάνη και τον Θανάση Μαυρόκωστα με τα συγκροτήματά τους όρθιοι στο πάλκο να καλωσορίζουν τον κόσμο με ένα τραγούδια για την Κρήτη.

"Η βραδιά του Ψηλορείτη" αναπαράστησε όλους τους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, εκφωνώντας στον κόσμο και την ιστορία του κάθε χορού. Για άλλη μια φορά η εκτέλεση του "Ερωτόκριτου" συγκίνησε τον κόσμο, καθώς επίσης και το τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη "Πότε θα κάμει ξαστεριά", που ερμηνεύτηκε χωρίς όργανα από τον Αχιλλέα Δραμουντάνη και τους χορευτές, σε μια αναπαράσταση που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Στο χώρο της πλατείας ο κόσμος γεύτηκε παραδοσιακό αντικριστό κρέας, τυρί, ρακή, παξιμάδι, ξύγαλο και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Μετά το τέλος της μουσικοχορευτικής παράστασης ξεκίνησε η καντάδα στην πόλη του Ηρακλείου. Πλήθος κόσμου ακολούθησε την καντάδα στη λ. Καλοκαιρινού ως τα Λιοντάρια, και από εκεί προς την πλατεία Ελευθερίας, κατακλύζοντας τα στενά και διακόπτοντας προς στιγμήν την κυκλοφορία του δρόμου. Η καντάδα τερμάτισε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να σταθεί και να απολαύσει τους μουσικούς να ανταλλάσουν μαντινάδες, αλλά και να συμμετέχουν και αυτοί οι ίδιοι.

«Εκ μέρους του Αχιλλέα Δραμουντάνη, των σχολών Μαυρόκωστα, των μουσικών, των χορευτών και των συντελεστών της διοργάνωσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που παρευρέθηκε και έδωσε το "παρών", δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε την κρητική κουλτούρα και νοοτροπία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρουν οι διοργανωτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια