default-image

Σε αξιοθέατο μετατρέπεται ο παραδοσιακός νερόμυλος στον Κρουσώνα

Πολιτισμός
Σε αξιοθέατο μετατρέπεται ο παραδοσιακός νερόμυλος στον Κρουσώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάδειξη του παραδοσιακού νερόμυλου στον Κρουσώνα προχωρά η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, καθώς χθες εξασφαλίστηκε η προέγκριση της δημοπράτησης του έργου, προϋπολογισμού 120 χιλιάδων ευρώ.

Ο συγκεκριμένος νερόμυλος χρονολογείται περίπου από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ ο πύργος υδατόπτωσης πιθανότατα είναι ακόμα παλαιότερος. Με το συγκεκριμένο έργο θα στερεωθεί και θα αποκατασταθεί το σύνολο του κτηρίου για να αποτελέσει αξιοθέατο, θα επισκευαστεί και θα ενισχυθεί στατικά η όλη κατασκευή, θα τοποθετηθούν κουφώματα, στέγες, πατώματα κ.λπ., όλα προσαρμοσμένα στη μορφολογία του οικισμού. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί και ο αύλειος χώρος του νερόμυλου με κατασκευή παιδικής χαράς, βοτανικό κήπο, μικρό αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, φυτεύσεις, κ.ά.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Μια ακόμα παρέμβασή μας στην κατεύθυνση της ανάδειξης των παραδοσιακών στοιχείων του Μαλεβιζίου έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Με κόπο και σκληρή προσπάθεια ολοκληρώσαμε ως Δήμος όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να εντάξουμε την αποκατάσταση ενός ακόμα μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δημιουργούμε παράλληλα έναν πνεύμονα πρασίνου, έναν ακόμα χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας, με πολλαπλά οφέλη για μικρούς και μεγάλους, στο κέντρο του Κρουσώνα.

Σκοπός όλων αυτών των έργων που κάνουμε σε πολλά χωριά του δήμου μας είναι να ξαναδώσουμε τη χαμένη αίγλη σε μνημεία-σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής για τον τόπο μας, να τα προστατέψουμε από τη φθορά του χρόνου, να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα των οικισμών μας και κατ' επέκταση να τονώσουμε τις μικρές τοπικές οικονομίες.

Θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις οικογένειες Βαμβουκάκη, Δρακουλάκη και Ξυλούρη, που δώρισαν το νερόμυλο, αφού με την πράξη τους αυτή μας έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτήν την παρέμβαση...».

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Leader.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News