default-image

Εντυπωσιακές οι Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν πλήρως

Πολιτισμός
Εντυπωσιακές οι Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν πλήρως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποχωματώσεις στον τρίτο θύρωμα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια της ανασκαφικής ομάδας να εξασφαλίσει την είσοδό της στον επόμενο θάλαμο, οι Καρυάτιδες έχουν αποκαλυφθεί μαζί με τα βάθρα τους.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μ., έχουν πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07 μ. Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της επιφάνειας του δεύτερου χώρου.

Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5 μ., αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.

Νομίσματα από την Αμφίπολη θα δημοπρατηθούν στη Γερμανία

Ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στο λόφο Καστά, αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Αμφίπολης, «βγάζει στο σφυρί» ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών «Gorny and Μosch».

Τα νομίσματα, που είναι άγνωστο το πώς βρέθηκαν στα χέρια των Γερμανών, πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία τον Οκτώβριο στο Μόναχο, η τιμή τους ξεκινά από 500 και φτάνει έως 2.500 ευρώ, ενώ δεν απουσιάζουν και πολύ ακριβότερα νομίσματα.

Σχετικά με τη δημοπρασία των αρχαίων νομισμάτων στη Γερμανία, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού σχολίαζαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει παρέμβαση της χώρας μας, παρά μόνο εάν και εφόσον υπάρχουν αποδείξεις πως τα συγκεκριμένα αρχαία έχουν παράνομα εξαχθεί από το έδαφός της. Αρχαιολογικοί κύκλοι αναφέρουν πως μόνο με ακράδαντα στοιχεία μπορεί η χώρα μας να διεκδικήσει την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών.

Τα νομίσματα δεν αρκεί να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, θα πρέπει και να αποδειχθεί ότι προέρχονται από λαθρανασκαφή σε συγκεκριμένο σημείο και πως τα αρχαία τα οποία δημοπρατούνται έχουν αφαιρεθεί από εκεί, πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο.

Στη σελίδα που διατηρεί ο οίκος δημοπρασιών στο διαδίκτυο, υπάρχουν φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τα νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την Αμφίπολη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News