default-image

Μαραθώνιος να "ακυρωθεί" το πωλητήριο στο σπίτι Καζαντζάκη

Κρήτη
Μαραθώνιος να "ακυρωθεί" το πωλητήριο στο σπίτι Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιτάνιες προσπάθειες για να περάσει σε "ελληνικά χέρια" το σπίτι του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη στη Γαλλική Αντίμπ, όπου για δεύτερη φορά βγαίνει στο σφυρί, καταβάλλει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του τόπου.

Στόχος όλων η αφύπνιση της Πολιτείας και κυρίως του υπουργείου Πολιτισμού ώστε το σπίτι-σύμβολο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και εστία του ελληνικού πολιτισμού.

Αν και το θέμα έσκασε σαν βόμβα, από θαυμαστή του συγγραφέα, ο οποίος σε πρόσφατο ταξίδι του στην πόλη θέρετρο της Κυανής Ακτής αντίκρισε το πωλητήριο, ενημερώνοντας τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου και άλλες αρμόδιες Αρχές, η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάσταση μετρά πέντε ολόκληρα χρόνια με το σπίτι να πωλείται προς 700.000 ευρώ. 

Τα εμπόδια… πολλά, οικονομικά, νομικά και όχι μόνο, με όλους να ελπίζουν σε ένα μικρό θαύμα στις δύσκολες μέρες που βιώνει η χώρα μας.

Το κτίσμα είχε πωληθεί στο παρελθόν από τη σύζυγο του συγγραφέα Ελένη, στον παροντικό ιδιοκτήτη του, ο οποίος με τη σειρά του έβαλε πωλητήριο προς 700.000 ευρώ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι προσπάθειες του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για την εξασφάλιση χρημάτων έπεσαν στο κενό, ενώ τα εμπόδια που συνάντησε ήταν όπως αναφέρει πολλά.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε εκεί από το 1948 και για αρκετά χρόνια. Η σύζυγός του, Ελένη, αναφερόταν εκτενώς στο σπίτι αυτό, το "κουκούλι" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον "Ασυμβίβαστο".

Με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, ο κ. Στασινάκης συνεχίζει τις προσπάθειες έχοντας σύμμαχο και τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, η οποία θα απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξασφάλιση  ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε το σπίτι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική λογοτεχνία.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News