Πολιτισμός

Ανοίγει τις πύλες της στο Ηράκλειο η έκθεση ψηφιδωτού

Έκθεση ψηφιδωτού με έργα εμπνευσμένα από την Κρήτη θα φιλοξενηθεί στην Πύλη Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο από τις 2 μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Τα ψηφιδωτά, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει 7 καλλιτέχνες (Φραντσέσκα Δημάκου, Μάτω Ιωαννίδου, Μικέλης Μαρκίδης, Φωτεινή Ματζόγλου, Δημήτρης Παναής, Βίκυ Σωτηρίου και Δημήτρης Φραγκούλης), ποικίλλουν σε ύφος και τεχνική, και όλα αντλούν τα θέματά τους από τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική παράδοση της Κρήτης (η διαφάνεια του θαλασσινού νερού, οι φοίνικες, οι μινωικές αρχαιότητες, ο Ερωτόκριτος, τα αγριολούλουδα, τα φαράγγια, κ.ά.).

Την έκθεση επιμελείται, αλλά και συμμετέχει με έργα της η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου (www.matoioannidou.gr), η οποία έχει κάνει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διδάσκει επί χρόνια ζωγραφική, κεραμική, ψηφιδωτό και κόσμημα (www.leschi.gr). Έχει ακόμα συνεργαστεί με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη δημιουργία και παραγωγή πιστών αντιγράφων, που διατίθενται στα πωλητήρια αρχαιολογικών και βυζαντινών μουσείων της χώρας.

«Το ψηφιδωτό "δαμάζει" την ύλη όπως το πετυχαίνει ένα παιδί, παίζοντας και αυτοσχεδιάζοντας άμεσα και αισθησιακά», λέει η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου. «Το τοπίο της Κρήτης είναι αδρό, το ίδιο και το ψηφιδωτό έχει τεράστιο πλούτο και γεννάει θέματα, μπορείς να αντλήσεις από παντού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια