default-image

Έκθεση ψηφιδωτού με "άρωμα" Κρήτης, στην Πύλη Αγ.Γεωργίου

Πολιτισμός
Έκθεση ψηφιδωτού με "άρωμα" Κρήτης, στην Πύλη Αγ.Γεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έκθεση Ψηφιδωτού με έργα εμπνευσμένα  από την Κρήτη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στην Πύλη Αγίου Γεωργίου (πλ. Ελευθερίας) στο Ηράκλειο και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου 2014.

Τα ψηφιδωτά, τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει 7 καλλιτέχνες (Φραντσέσκα Δημάκου, Μάτω Ιωαννίδου, Μικέλης Μαρκίδης, Φωτεινή Ματζόγλου, Δημήτρης Παναής, Βίκυ Σωτηρίου, Δημήτρης Φραγκούλης) ποικίλλουν σε ύφος και τεχνική, και όλα αντλούν τα θέματά τους από τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική παράδοση της Κρήτης (η διαφάνεια του θαλασσινού νερού, οι φοίνικες, οι Μινωικές αρχαιότητες, ο Ερωτόκριτος, τα αγριολούλουδα, τα φαράγγια, κ.ά.).

Την έκθεση επιμελείται, αλλά και συμμετέχει με έργα της, η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου (www.matoioannidou.gr), η οποία έχει κάνει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διδάσκει επί χρόνια ζωγραφική, κεραμική, ψηφιδωτό και κόσμημα (www.leschi.gr). Έχει ακόμα συνεργαστεί με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη δημιουργία και παραγωγή πιστών αντιγράφων, που διατίθενται στα πωλητήρια αρχαιολογικών και βυζαντινών μουσείων της χώρας. Επίσης, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, έχει σχεδιάσει το «Παιχνίδι του Ψηφιδωτού» για παιδιά, που διατίθεται στα πωλητήρια βυζαντινών μουσείων.

«Το ψηφιδωτό έχει "σώμα"», λέει η Μάτω Ιωαννίδου. «Με πρώτη ύλη την πέτρα, το μάρμαρο, το γυαλί, ακόμη και στην πιο κλασική εκδοχή του, δημιουργεί επίπεδα με όγκο. Από την φύση του είναι αδρό και σαγηνευτικό ταυτόχρονα: εξαϋλώνει την ύλη και δίνει υλική υπόσταση στο άυλο. Την εποχή της ψηφιακής εικόνας, το ψηφιδωτό μάς επαναφέρει σε απτά, ψηλαφίσιμα έργα, που ξεφεύγουν από την αρχική αφορμή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News