default-image

Έκθεση παλιάς φωτογραφίας στα Μάλια

Κρήτη
Έκθεση παλιάς φωτογραφίας στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ταξίδι στο παρελθόν κάνουν οι Μαλιώτες από την ερχόμενη Δευτέρα 22 μέχρι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου συγκέντρωσαν και εκθέτουν πλήθος παλιών φωτογραφιών, οι οποίες τραβήχτηκαν μεταξύ του 1900 και του 1960.

Οι φωτογραφίες ανήκουν σε οικογένειες των Μαλίων, οι οποίες τις δανείζουν στους διοργανωτές για να κάνουν την έκθεση και να επιστραφούν στη συνέχεια. Η έκθεση των φωτογραφιών θα γίνει με τις κορνίζες τους, καθώς πολλές από αυτές κοσμούν και σήμερα τα σπίτια των σύγχρονων Μαλιωτών.

Πρόκειται κυρίως για οικογενειακές φωτογραφίες, για φωτογραφίες από γάμους, πορτρέτα, ενώ υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες στρατιωτών. Ήταν κάτι σαν έθιμο στο παρελθόν, κάθε Μαλιώτης που έφευγε για να υπηρετήσει την πατρίδα, να βγάζει μια φωτογραφία στο Ηράκλειο και να τη στέλνει στην οικογένειά του.

Η "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει τρεις από τις φωτογραφίες που θα εκτεθούν: Η πρώτη απεικονίζει δύο Μαλιώτες φαντάρους το 1940, η δεύτερη μια οικογένεια Μαλιωτών το 1915, και η τρίτη τον περίφημο μύλο το 1950, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα.

Υπάρχουν, βέβαια, και φωτογραφίες άλλου είδους από καφενεία του χθες και από τον κάμπο των Μαλίων, αλλά αυτές είναι λιγότερες στον αριθμό, όπως λέει η Ζαχαρένια Φιλιππίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει πρόθεση να γίνουν και άλλες εκθέσεις παλιάς φωτογραφίας, οι οποίες δε θα εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στα πρόσωπα.

Την πρώτη έκθεση παλιάς φωτογραφίας διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλίων, οι Σαρπιδονίστας και ο Σύλλογος Γυναικών "Εστία". Όπως αναφέρει η κ. Φιλιππίδου, «μέσα από τις φωτογραφίες, η έκθεση ιχνηλατεί τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος στο αστικό τοπίο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από το φακό των φωτογράφων εκείνης της εποχής, αλλά και σε αναμνηστικές φωτογραφίες κατοίκων της πόλης μας, που θέλησαν να απαθανατίσουν τη στιγμή και, μαζί, τη μαγεία ενός κόσμου που χάνεται.

Είναι μια έκθεση-αφορμή για να μοιραστούμε εικόνες, αναμνήσεις, αφηγήσεις και μαρτυρίες, να ανακαλέσουμε θύμησες, να ξαναγνωρίσουμε τη μικρή μας πόλη».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για όλους που μπορούν να την επισκεφτούν από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9:30 το βράδυ.

Μεγάλο γλέντι στην πλατεία: Θα βάλουν ξένους να πατήσουν σταφύλια

Στο μεταξύ, οι τρεις δραστήριοι σύλλογοι των Μαλίων ετοιμάζονται πυρετωδώς και για τη μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου. Η γιορτή θα γίνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 το απόγευμα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γιορτή, αλλά και να απολαύσουν την έκθεση της παλιάς φωτογραφίας μαζί, καθώς το Παρθεναγωγείο και η πλατεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Στο πλαίσιο της γιορτής, οι τουρίστες που θα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη γιορτή από τα ξενοδοχεία της περιοχής θα πατήσουν σταφύλια, θα δουν πώς βγαίνει το κρασί και η ρακή, ενώ θα χορέψουν και θα ακούσουν κρητικά.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News