default-image

Η Νένα Μεντή στο ρόλο της ζωής της

Κρήτη
Η Νένα Μεντή στο ρόλο της ζωής της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου...", η παράσταση-σταθμός που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Νένας Μεντή, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Ηράκλειο. Παραστάσεις θα δοθούν στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην "Αστόρια". Η Νένα Μεντή λίγο πριν ανέβει στη σκηνή μιλά στη "Νέα Κρήτη" για τη στιχουργό, την ποιήτρια, τη γυναίκα Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, την όρεξή της για ζωή και τη δύναμη που έβρισκε να ξεπερνάει με χαμόγελο τις δυσκολίες της ζωής.

Μιλάει για την τεράστια επιτυχία της παράστασης, τη συγκίνηση του κόσμου, αλλά και το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε όπου και αν ανέβηκε η παράσταση, αλλά και πως, αν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ζούσε σήμερα, δε θα μπορούσε να αντέξει την ταπείνωση και τον εξευτελισμό που βιώνουν οι Έλληνες.

Συνέντευξη στην Όλγα Μανιουδάκη

Η "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" επιστρέφει στη σκηνή για 5η σεζόν. Την περιμένατε αυτήν την επιτυχία;

«Όχι βέβαια... Ξεκινήσαμε θεωρώντας πως η παράσταση θα κρατήσει δύο το πολύ τρεις μήνες. Λέγαμε, "ποιος θα έρθει να δει ένα θεατρικό μονόλογο, και μάλιστα για μια στιχουργό λαϊκιά, που δεν την ξέρει σχεδόν κανείς;". Αυτό όμως που συνέβη από την πρώτη κιόλας μέρα, από την πρεμιέρα της παράστασης, με έκανε να καταλάβω ότι κάτι πολύ καλό θα συμβεί. Ήταν τέτοια η αποδοχή του κόσμου, που με έκανε να αισθανθώ πως η παράσταση θα έχει αυτή την τύχη».

Τι είναι αυτό που αγγίζει το κοινό και θέλει να τη δει ξανά και ξανά;

«Το ίδιο το θέμα. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Αυτή η γυναίκα, η εποχή της, ο τρόπος που πέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες και τραγωδίες. Και το σπουδαιότερο, τα τραγούδια της. Ανακάλυψε δηλαδή ο κόσμος ότι αυτή κρύβεται πίσω από τα σπουδαία τραγούδια που έχει τραγουδήσει χιλιάδες φορές. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη γι' αυτούς».

Είναι η 5η σεζόν μιας παράστασης που σας βρίσκει μόνη πάνω στη σκηνή. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Σας έχει κουράσει καθόλου;

«Όχι, καθόλου. Και αυτό οφείλεται στον κόσμο. Στον κόσμο που έχει αγαπήσει και έχει στηρίξει πολύ την παράσταση. Έρχεται, τη βλέπει δύο, τρεις και τέσσερις φορές. Αυτή η αγάπη του κόσμου, η συγκίνησή του, τα λόγια που μου λένε στο καμαρίνι μετά το τέλος της παράστασης με κάνουν να μην κουράζομαι καθόλου. Κάθε βράδυ είναι σαν να παίζω το ρόλο για πρώτη φορά».

Το παρατεταμένο χειροκρότημα κάθε βράδυ μετά το τέλος της παράστασης είναι μια ηθική αποζημίωση για εσάς;

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο καλύτερο στη ζωή ενός ηθοποιού. Αυτό είναι...».

Ποια είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου; Λίγοι γνωρίζουν ότι κρύβεται πίσω από τους στίχους σπουδαίων λαϊκών τραγουδιών, αλλά είναι μόνο αυτό; Τι αντιπροσωπεύει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου;

«Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αντιπροσωπεύει την εποχή εκείνη. Τις δυσκολίες αυτής της εποχής. Ήταν Μικρασιάτισσα, πέρασε όλο αυτόν τον κατατρεγμό, την καταστροφή και τη φτώχια με ένα απίστευτο "ταλέντο" ζωής. Με μια απίστευτη δύναμη. Ίσως γι' αυτό ο κόσμος έχει αγαπήσει αυτή την παραστάτη. Εισπράττει, δηλαδή, το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αυτή τη δύναμη, παρά τις δυσκολίες της ζωής».

Ήταν μια γυναίκα που πέρασε πολλά. Έζησε μια σκληρή ζωή, ξεριζώθηκε από το σπίτι της, έχασε το παιδί της, αλλά έζησε στο έπακρο. Ελεύθερα. Έβρισκε διέξοδο στη δημιουργία. Είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ένα μήνυμα για τους Έλληνες του σήμερα; Αν ζούσε, τι θα τους έλεγε;

«Δε νομίζω πως θα μπορούσε να ζήσει σήμερα. Οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα είναι άλλης ποιότητας... πολύ αναξιοπρεπείς. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν περήφανος άνθρωπος. Δε θα μπορούσε να υποστεί αυτήν την ταπείνωση. Γιατί, αυτό που βιώνουμε δεν είναι φτώχια. Πρόκειται περί ταπείνωσης. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε ασφαλώς μια αισιόδοξη ματιά για τη ζωή, αλλά δεν ξέρω πώς στη σημερινή κατάσταση, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο, έχοντας περάσει ο Έλληνας πολλά στάδια "ευμάρειας" που αποδείχτηκαν "φούσκα", θα μπορούσε να βρει εφαρμογή. Οι άνθρωποι τότε δεν είχαν περάσει από τα στάδια που έχουμε περάσει εμείς. Της αλλοτρίωσης, του υπερκαταναλωτισμού και του ψεύτικου πλουτισμού. Άρα δεν ξέρω αν υπάρχει σύγκριση των εποχών».

Πολλοί λένε πως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι ο ρόλος της ζωής σας. Συμφωνείτε με αυτό;

«Ο ηθοποιός αγαπάει ό,τι κάνει. Γιατί, αν δεν το αγαπάει, δε θα μπορεί να το στηρίξει. Τώρα, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, επειδή έτυχε αυτής της αποδοχής, που δε μου έχει ξανασυμβεί, με κάνει και εμένα να ξεχωρίζω αυτήν την παράσταση. Αλλά πάντα σε σχέση με τον κόσμο, με το κοινό και πώς ταυτίστηκε με αυτήν την παράσταση, δηλαδή τελικά με μένα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζετε στην Κρήτη. Μιλήστε μου για το κρητικό κοινό. Διψάει για καλές παραστάσεις;

«Το κοινό της Κρήτης ήταν το ίδιο ζεστό, εκδηλωτικό με το κοινό όλης της Ελλάδας. Δεν μπορώ να το ξεχωρίσω, γιατί αυτή η παράσταση, οπουδήποτε έχει παιχτεί, ακόμα και στην Κύπρο, που δεν έχουν αναφορές από τη συγκεκριμένη εποχή, το κοινό είναι απίστευτα θερμό».

Έχετε κάτι να θυμάστε από την Κρήτη;

«Έχω έρθει μόνο για περιοδείες. Από το 1967 τουλάχιστον 12 φορές έχω ταξιδέψει με θιάσους, αλλά δεν είχα τη δυνατότητα να τη γυρίσω για διακοπές. Έχω πάει στις πόλεις. Είναι ένας πανέμορφος τόπος, που και αυτός, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει σε ένα βαθμό "κακοποιηθεί". Υπάρχει μεγάλη ασυδοσία. Εγώ ήρθα για πρώτη φορά το 1967 στο Ηράκλειο, και όταν ξαναήρθα το 1980 έπαθα σοκ! Νόμιζα ότι με πήγαν σε άλλο νησί».

Λίγα λόγια για την παράσταση: Συνομιλία με επτά πρόσωπα

Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη "Η γιαγιά μου η Ευτυχία". Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της ως στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της αθηναϊκής επιθεώρησης, για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθηση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Παραστάσεις θα δοθούν στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 13 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, άνεργους, πολύτεκνους, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και ΑμεΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News