Πολιτισμός

Πλούσιο το πρόγραμμα και των φετινών "Αικατερινείων"

Οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις "Αικατερίνεια 2014", συνδιοργανώνονται με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και περιλαμβάνουν: Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, Τρεις θεατρικές παραστάσεις, η μία παιδική, συναυλία αφιερωμένη στα 20 χρόνια βιολογικής απουσίας του Μάνου Χατζιδάκι, αφιέρωμα στα 400 χρόνια βιολογικής απουσίας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «El Greco» με την προβολή μιας εξαιρετικής ταινίας για την ζωή του, την απονομή επαίνων και χρηματικών βραβείων των μαθητών που αρίστευσαν, απονομή επαίνων στους φοιτητές που εισήχθησαν πέρσι στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έκθεση με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα εκείνων που συμμετείχαν στα φετινά επιμορφωτικά προγράμματα.

Επίσης θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επιμορφωτικών τμημάτων παραδοσιακών χορών-παραδοσιακών μουσικών οργάνων λύρας και μαντολίνου και του τμήματος κιθάρας και η απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης, όσων συμμετείχαν στα 25 επιμορφωτικά τμήματα της περιόδου 2013-2014, καθώς επίσης θα λειτουργεί όλες τις ημέρες και έκθεση βιβλίου, με όλες τις νέες εκδόσεις. Τέλος θα πραγματοποιηθεί  και η καθιερωμένη κρητική βραδιά.

Για όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.   

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, θα γίνεται συγκέντρωση τροφίμων που δε χρειάζονται ψυγείο, προκειμένου να διατεθούν σε άπορες οικογένειες της Συνοικίας μας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών "Αικατερινείων" έχει ως εξής:

Κυριακή 20 Ιουλίου

08.00: Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, υπέρ υγείας, προόδου και ευημερίας, των Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου.        

Επιμνημόσυνη δέηση για τα αποβιώσαντα Τακτικά και Επίτιμα Μέλη του Συλλόγου.

10.00: Εγκαίνια έκθεσης, με πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα έργα, εκείνων που συμμετείχαν στα φετινά επιμορφωτικά του Συλλόγου μας: Αγιογραφίας, ζωγραφικής, κοσμήματος, κοπτικής ραπτικής, παραδοσιακών στολών.

20.45: Προσέλευση κοινού.

21.00: Θεατρική βραδιά, αφιερωμένη με πολύ αγάπη σε όλα τα παιδιά της συνοικίας, με το πασίγνωστο θεατρικό έργο «Η  Παπλωματού», από το Theatre Factory, σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία: Μαρίας Σαριτσάμη, βασισμένο στο βραβευμένο παραμύθι "Το δώρο της παπλωματούς" του Τζεφ Μπρίμπο και Γκέιλ Ντε Μάρκεν.

Ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι, που γιορτάζει τη χαρά της προσφοράς, την αξία της γενναιοδωρίας, το άνοιγμα του εαυτού μας στους άλλους. "Το δώρο της παπλωματούς" δίκαια απέσπασε πέντε παγκόσμια βραβεία για το περιεχόμενο του:

Είναι μια παράσταση γεμάτη χρώματα, πολύχρωμους χαρακτήρες, φαντασία, όμορφη μουσική, με δυνατές εικόνες θεατρικής δράσης και χιούμορ αλλά και με τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας.

Δευτέρα 21 Ιουλίου

20.45: Προσέλευση κοινού

21.00: Ο Σύλλογός, τιμά φέτος τα 20 χρόνια βιολογικής απουσίας του εκ των  κορυφαίων, Έλληνα και Κρητικού μουσικοσυνθέτη, διανοούμενου και ποιητή Μάνου Χατζιδάκι. Αφού, ότι άφησε ο μέγας τούτος δημιουργός, μας υπενθυμίζει συνεχώς και ταυτοχρόνως την εσαεί παρουσία του μα και το απέραντο κενό της απουσίας του στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε.

Απροσμέτρητη η προσφορά του στη μουσική, οξύτατα κριτική η σκέψη του, αταλάντευτα έντιμη η στάση του, σταθερή η αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση της Τέχνης που επιχειρούσε, σαν πάντα, να επιβάλει το κατεστημένο της εποχής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την υψηλή αισθητική και την προσωπική ευαισθησία του, την οξύτατα κριτική ματιά του, την αγάπη του για το λαό και το γνήσια λαϊκό, και με την απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της, μπόρεσε να αποτυπώσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία. Αντιπαρατέθηκε σ' όλη τη ζωή του στην εμπορευματοποίηση και στον εκχυδαϊσμό της τέχνης.

Υποστήριξε το ρεμπέτικο τραγούδι και τους δημιουργούς του, τον πλούτο της ζωής και δημιουργίας του λαού. Έτσι το έργο, και η συνολική παρουσία του, είναι εξαιρετικά χρήσιμο και γόνιμο για το λαό, τη διαμόρφωση των αισθητικών και πολιτιστικών αντιλήψεών του.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογός, τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι όχι μόνο για την υπέροχη μουσική του, αλλά για τη συνολική παρουσία και στάση του στις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις. Επίσης το πολύ γνωστό, «Νόστιμον Ήμαρ», θα προσφέρει μια εξαιρετική βραδιά, μέσα από τα τραγούδια και τη μουσική του Μάνου.

Το μουσικό σχήμα «Νόστιμον Ήμαρ» ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Μίνω Σωμαράκη και έκτοτε υπηρετεί πιστά την τέχνη, συνδυάζοντας ποίηση και έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο δάσκαλος, μουσικός και "ψυχή" του μουσικού σχήματος, κ. Μίνως Σωμαράκης.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί 29 συνεχή χρόνια, θα επιδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές και μαθήτριες της Β΄θμιας Εκπ/σης που αρίστευσαν κατά την φετινή σχολική χρονιά και έλαβαν τελική βαθμολογία πάνω από 18, καθώς επίσης και σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν σε διάφορους άλλους τομείς (μουσικούς-αθλητικούς-κοινωνικούς-μαθητικούς-εργασιακούς κ.α.) και που κατοικούν στην Συνοικία Αγίας Αικατερίνης. Επίσης θα επιδοθούν, από τον μεγάλο ευεργέτη της συνοικίας, κον Κ. Μπαντουβά, χρηματικά βραβεία στους 10 πρώτους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και τους 10 πρώτους του Λυκείου, στη μνήμη του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Μαν. Μπαντουβά,  όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 συνεχή χρόνια.

Τρίτη 22 Ιουλίου

20.45: Προσέλευση κοινού.

21.00: Η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η.), παρουσιάζει την παράσταση "Μαχαίρι στο Κόκκαλο". Το εξαιρετικό αυτό έργο, γράφτηκε από τον Κώστα Μουρσελά, ένα από τους αξιολογότερους Έλληνες συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς, και το σκηνοθετεί ο γνωστός σκηνοθέτης κ. Γ. Μαρκόπουλος.

Στην ιλαροτραγωδία «Μαχαίρι στο κόκκαλο» ο συγγραφέας επισημαίνει για μιαν ακόμη φορά, τα αδιέξοδα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τη μικρογραφία, ενός ζευγαριού, του Λεωνίδα και της Ελένης, προσπαθεί να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τις ανθρώπινες σχέσεις, στη φθορά και τη σήψη. Δεν φθείρονται οι σχέσεις μόνο «από κόρο και συνήθεια» - όπως χαρακτηριστικά γράφει ό ίδιος προλογίζοντας την έκδοση του έργου - ή από τα ψυχολογικά προβλήματα που εξουδετερώνουν τις επιθυμίες και διαταράσσουν τις ισορροπίες μας, αλλά και από άλλου είδους κοινωνικοπολιτικές «εξουσίες» που αλλοιώνουν τα αισθήματα, καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αναδίδουν αφόρητη δυσοσμία που δυστυχώς έγινε στις μέρες μας το εθνικό μας…άρωμα.

Το έργο έχει ρεαλιστική τεχνική και συνακόλουθα είναι έργο ερμηνείας, έργο ρόλων όπως λέμε, με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γραφή Μουρσελά δηλαδή την αμεσότητα την ειρωνεία και τον ερωτισμό. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία στηρίξαμε τη σκηνοθεσία του έργου που υποστηρίχθηκε θαυμάσια από δύο ταλαντούχους ηθοποιούς, την Σοφία Δερμιτζάκη στο ρόλο της Ελένης και τον Θοδωρή Θεοδωρίδη στον ρόλο του Λεωνίδα.

Τετάρτη 23 Ιουλίου

20.45: Προσέλευση κοινού.

21.00: Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στα επιμορφωτικά προγράμματα παραδοσιακής

Μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και χορού, που λειτούργησαν φέτος, μαζί με άλλα 19 τμήματα, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας.

Συναυλία των τμημάτων παραδοσιακών οργάνων, λύρας ανηλίκων αρχαρίων. Συναυλία των τμημάτων μαντολίνου ανηλίκων αρχαρίων. Συναυλία των τμημάτων λύρας και μαντολίνου ανηλίκων προχωρημένων. Συναυλία του τμήματος μαντολίνου ενηλίκων. Τα τμήματα αυτά δίδαξε ο καθηγητής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής κος Ελευθ. Ψαράκης. Συναυλία του τμήματος κιθάρας ενηλίκων-ανηλίκων αρχαρίων, της καθηγήτριας μουσικής κας Ιωάννας Ψαράκη

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών ανηλίκων αρχαρίων και τα τμήματα παραδοσιακών χορών ενηλίκων αρχαρίων της καθηγήτριας κας Ελευθ. Φαρσάρη, θα μας παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Τα παραπάνω χορευτικά συγκροτήματα θα τα συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη και δασκάλου της κρητικής μουσικής κου Ελευθ. Ψαράκη, με τους αξιόλογους συνεργάτες του

Την εκδήλωσή θα λαμπρύνει ο Λαογραφικός Όμιλος Ηρακλείου «Παπαδόκωστας», γνωστός για τις αμέτρητες εμφανίσεις και  παραστάσεις του, εντός και εκτός Κρήτης, με στόχο την προβολή της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης μας. Έχει αναλάβει πάρα πολλές σπουδαίες διοργανώσεις και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα  που συμμετέχουν και τιμούν τα φετινά "Αικατερίνεια". Το εξαιρετικό αυτό χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου «Παπαδόκωστας», θα το συνοδεύσει ο γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής κος Ελευθ. Ψαράκης, με τους αξιόλογους συνεργάτες του.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με γνήσια κρητική παραδοσιακή βραδιά με μουσική και χορό, με το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη και δασκάλου της κρητικής μουσικής κου Ελευθ. Ψαράκη, με τους αξιόλογους συνεργάτες του, ευγενικά προσφερθέντες, τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε..

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί, θα επιδοθούν από τους υπεύθυνους των τμημάτων, οι  βεβαιώσεων παρακολούθησης  όσων συμμετείχαν στα 25 συνολικά επιμορφωτικά προγράμματά μας,  που οργάνωσε και λειτούργησε ο Πολιτιστικός Σύλλογός την περίοδο 2013-2014 και δεν απουσίαζαν.

Πέμπτη 24 Ιουλίου

20.45: Προσέλευση κοινού

21.00: "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" (CANDIA 1541-TOLEDO 1614). Tο 2014, είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ηρακλειώτη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, (EL GRECO), ενός  από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, παγκόσμια. H Xώρα μας και η γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο αυτή και την εορτάζει με εκδηλώσεις ανάλογες της μεγάλης προσωπικότητας του GRECΟ.

Θα προβληθεί η εξαιρετική κινηματογραφική ταινία του συμπατριώτη μας και πολύ γνωστού σκηνοθέτη κου Λευτέρη Χαρωνίτη.

Παρασκευή 25 Ιουλίου

20.45: Προσέλευση κοινού.

21.00: Η γνωστή σε όλους μας Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, πιστή στο ραντεβού μας και φέτος, θα μας παρουσιάσουν την μεγάλη θεατρική επιτυχία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Μύγα Τσετσε» Το έργο είναι ολόκληρο, μια φάρσα.

Τρία  παράνομα ζευγάρια δίνουν ραντεβού στο ίδιο διαμέρισμα την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα.

Από την Κυριακή 20 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, από 7 έως 9 μ.μ. καθημερινά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της νέας εκκλησίας θα λειτουργεί έκθεση με πρωτότυπα έργα αγιογραφίας, κοπτικής ραπτικής, παραδοσιακού κεντήματος, ζωγραφικής, παραδοσιακών στολών και ψηφιδωτού, των συμμετεχόντων στα αντίστοιχα φετινά επιμορφωτικά τμήμα του συλλόγου.

Επίσης, θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με το γνωστό βιβλιοπωλείο της πόλης του κ. Δ. Κουναλάκη, με τις νέες εκδόσεις που κυκλοφορούν.

Στην ίδια αίθουσα τις ίδιες μέρες και ώρες θα παραλαμβάνονται τρόφιμα που δε χρειάζονται ψυγείο, μακρά διάρκειας, για όσους επιθυμούν να στηρίξουν συνανθρώπους των, που χρίζουν βοήθειας.

Σχόλια