default-image

Όλα έτοιμα για τη γιορτή της Αγ. Μαρίνας στη Βόνη

Πολιτισμός
Όλα έτοιμα για τη γιορτή της Αγ. Μαρίνας στη Βόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη. Το ιστορικό μοναστήρι βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού κάθε χρόνο βλέπει χιλιάδες κόσμου να καταφτάνουν από κάθε γωνιά της χώρας.

Με κατάνυξη, χιλιάδες πιστοί έχουν ήδη αρχίσει να επισκέπτονται το προσκύνημα, ενώ αρκετοί θα είναι αυτοί που, έχοντας τάμα, θα φτάσουν γονατιστοί ή πεζοί, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα έως το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα επιλέξουν και φέτος να διανυκτερεύσουν στην περιοχή, όχι μόνο στους ξενώνες αλλά και στο προαύλιο της Μονής, αλλά ακόμη και μέσα σε σκηνές ή σε αυτοσχέδια στρωσίδια, κάτω από τα δέντρα, ενώ έχει ήδη αρχίσει να στήνεται το γνώριμο πανηγύρι, με είδη κάθε λογής να υπάρχουν στους πάγκους των μικροπωλητών.

Οι διαδικασίες συντονισμού της ιεράς πανηγύρεως της Αγίας Μαρίνας στο Μοναστήρι της Βόνης, στη δημοτική ενότητα Θραψανού, στις οποίες έχει προχωρήσει η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας, κορυφώνονται. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του εορτασμού, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης έχει συγκαλέσει σχετική σύσκεψη αύριο Τρίτη, στις 10 π. μ., στο χώρο της Μονής.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Ηρακλείου, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Κέντρα Υγείας Καστελίου και Αρκαλοχωρίου, την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ι.Μ. Αγίας Μαρίνας Βόνης, τους συλλόγους Τοπικών Κοινοτήτων και τους φορείς του Δήμου.

Σημειώνεται ότι η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει ήδη υλοποιήσει και συνεχίζει τις παρεμβάσεις βελτίωσης της ενδοδημοτικής οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Θραψανού. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, παρεμβάσεις γίνονται και στα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, από τα οποία θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων από και προς τη Μονή.

Συν τοις άλλοις, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει σε εξωραϊσμό της περιοχής.

Η ιστορία της Μονής

Η ιστορία της Ιεράς Μονής ξεκινά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ο μικρός ναός της μονής υπήρχε αγίασμα. Από αυτό ήπιε τότε κάτοικος της περιοχής Θραψανού. Επρόκειτο για τον Ιωάννη Καπαρουνάκη, ο οποίος περνούσε για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά.

Αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό. Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν τα παιδιά του Τούρκου και να πεθαίνουν, μόνο τότε ο Τούρκος φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη - που είναι και ο κτήτορ της μονής - λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

Η ευσέβεια των χριστιανών και η αγάπη τους για την Αγία Μαρίνα δημιούργησε αυτό το προσκύνημα, στο οποίο κάθε χρόνο προστίθεται όλο και περισσότερος κόσμος. Όχι μόνο την περίοδο της πανυγύρεως, αλλά όλο το χρόνο επισκέπτεται ο κόσμος το γυναικείο μοναστήρι. Προσκυνητές φτάνουν από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να ανάψουν το κερί τους στη Χάρη της.

Κοσμοσυρροή επικρατεί κάθε χρόνο και στον παλιό μικρό ναό της μονής, όπου βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της Αγίας. Οι πιστοί με ευλάβεια και κατάνυξη προσκυνούν τη Χάρη της, με τους πολύ νεότερους να περιεργάζονται το σκοτωμένο φίδι που φυλάσσεται σε μπουκάλι τοποθετημένο δίπλα από την εικόνα.

Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία, όπου μια τσιγγάνα επισκέφτηκε το ναό. Η τσιγκάνα φαινόταν έγκυος, αλλά ήταν υπό την επήρεια ακαθάρτων πνευμάτων, επισκέφτηκε την Μονή για να βρει την υγεία της. Καθώς προσευχόταν οι ιερείς τής διάβαζαν κάποιες ευχές. Βγήκε τότε ένα φίδι από μέσα της και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος μπήκε στο μπουκάλι όπου φυλάσσεται και μέχρι σήμερα.

Βιογραφία Αγίας Μαρίνας της Μεγαλομάρτυρος

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Διαβάστε εδώ τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, διαβάστε εδώ για ένα σύγχρονο θαύμα της Αγίας Μαρίνας, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συνοπτική ιστορία του μοναστηριού της Αγίας Μαρίνας Άνδρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News